Raporda, kazada kasıt unsuruna rastlanmadığı, ancak iş güvenliğini tehlikeye sokan bir hatalar zinciri bulunduğu vurgulandı. Aynı faciada 9 işçi de yaralanmıştı.

Soruşturmada 23 Sanık Yargılanıyor

Facia sonrası başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında 4 tutuklu sanığın da bulunduğu 23 kişi yargılanıyor. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Kocaeli Üniversitesi’nden uzmanların da yer aldığı bilirkişi heyeti, olayın ardından 31 Ekim ve 28 Kasım 2022 tarihlerinde iki ayrı rapor sunmuştu.

Mahkeme Yeniden Rapor İstedi

Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın sekizinci duruşması 6 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Bu duruşmada mahkeme, bilirkişi heyetinden yeni bir rapor hazırlanmasını talep etti. Dijital olarak mahkemeye iletilen dosyada, kazaya ilişkin çeşitli ifadeler, savunmalar, belgeler ve daha önce hazırlanmış raporlar incelendi.

"Yaygın Kusur ve Hatalar Zinciri Mevcut"

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ve 5 sayfadan oluşan üçüncü rapor Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. Raporda, kazanın meydana geldiği iş yerinde zor jeolojik ve teknolojik koşulların bulunduğu, işin emek yoğun bir şekilde sürdürüldüğü ifade edildi. Ayrıca raporda, "yaygın kusur, hata ve yanlış uygulama zincirlerinin" kazaya sebep olduğuna dikkat çekildi.

Suç makinası kıskıvrak yakalandı! Suç makinası kıskıvrak yakalandı!

“İş yerinde, iş güvenliğini tehlikeye düşürebilecek yaygın bir kusur, hata, yanlış ve/veya eksik uygulama zincirinin mevcudiyeti söz konusudur.” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Meydana gelen iş kazasında, iş yerinde uzun vadede oluşmuş iş yeri alışkanlıkları ve iş yeri kültürünün de rolü olduğu kanaatiyle yazdığı raporlarında, TTK’nın hiyerarşik yapılanmasındaki teknik ve idari makamların kontrol ve idaresinde kalan kazayla ilgili alanlar gözetilerek, kusur, hata, yanlış ve/veya eksik uygulama bağlamında ilişkili durumlara işaret etmek suretiyle ilgili teknik ve idari makamlar sorumlu tutulmuştur.”

Amasra maden faciasının 9’uncu duruşması, 1 Kasım’da Bartın 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

“Bilindiği üzere yer altı şartlarındaki dar hacimlerde emek yoğun çalışma uygulamalarında yönetsel ve/veya operasyonel aktiviteler zorlaşabilmekte ve süregelen ve/veya anlık nitelikteki teknik zafiyetlerin de buna eklenmesiyle de çok kayıplı, üzücü iş kazaları oluşabilmektedir.”

Bartın Haberleri

Kaynak: DHA