Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nın yeni günlük üretim hedefinin 60 milyon metreküp olduğunu belirterek, “Bu kapasiteyle, Türkiye'nin konutlardaki doğalgaz ihtiyacını buradan karşılamak mümkün” dedi.

Üretim Hedefleri Yükseliyor

Zonguldak Belediyesinde kan aktı! Zonguldak Belediyesinde kan aktı!

Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edilecek doğalgaz miktarının büyük bir potansiyel taşıdığını ve Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılayacak önemli bir altyapıya sahip olduğunu belirtti. Hedeflerinin, 2025’in ilk çeyreğinde günlük üretimi 9.5-10 milyon metreküpe çıkarmak olduğunu söyleyen Bakan, 2026’nın üçüncü çeyreğinde ise bu rakamın 20 milyon metreküpe ulaşacağını açıkladı.

Türkiye’nin Gaz İhracat Potansiyeli Artıyor

Türkiye’nin gaz ticaret merkezi olma yolunda önemli adımlar attığını vurgulayan Bayraktar, mevcut gazlaştırma kapasitesinin 30 milyon metreküpten 161 milyon metreküpe çıkarıldığını ifade etti. “Türkiye, ihtiyacının ötesinde gaz getirebilecek altyapıya sahip” diyen Bakan, Bulgaristan ve Yunanistan gibi komşu ülkelerle de gaz ihracatı konusunda çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Zonguldak'tan Dünyanın Enerji Devleri Arasına! Türkiye'den Büyük Başarı!1

Türk Harmanı: 30 Ülkeden Gelen Gaz

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin artık 30’un üzerinde ülkeden gelen gazı harmanlayarak ticaret merkezi haline geldiğini söyledi. “Turkish Blend” olarak adlandırdığı bu gazın, Türkiye’nin gaz ticaretindeki rolünü güçlendirdiğini ifade eden Bakan, BOTAŞ'ın artık birçok Avrupa ülkesine gaz ihraç eder hale geldiğini dile getirdi.

Yenilenebilir Enerji ve Nükleer Güç Yatırımları

Türkiye’nin enerji politikalarında yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine değinen Bayraktar, 2024 yılında 5 bin megavatın üzerinde yenilenebilir enerji kapasitesine ulaşılacağını belirtti. Ayrıca, doğal gaz santrallerinin önümüzdeki 20 yıl boyunca enerji sisteminde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Akkuyu Nükleer Santrali  "Hedef 29 Ekim"

Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda devreye girmesinin hedeflendiğini, ancak Almanya’dan beklenen ekipmanların gelmesinde yaşanabilecek gecikmelerin bu tarihte sapmaya neden olabileceğini belirtti. Bakan, bu hedefin gerçekleşmesi için çalışmalara devam edildiğini kaydetti.

Gabar’dan 100 Bin Varil Petrol Hedefi

Türkiye Petrolleri’nin Gabar’da yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Bayraktar, Gabar’daki Şehit Aybüke Yalçın, Esma Çevik ve Şehit Teğmen Akdeniz sahalarından günlük 47 bin varil petrol üretildiğini söyledi. Hedefin, bu rakamı 100 bin varile çıkarmak olduğunu belirten Bayraktar, bir sondaj kulesinin çökmesi sonucu hayatını kaybeden Mehmet İrfan Güler’in adını yaşatacak bir sahaya verileceğini de sözlerine ekledi.

Editör: Aybüke Ünal