ZONGULDAK

Zonguldak'taki hav hav TBMM kararını umursamıyor gibi!

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta başıboş bir köpeğin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda bugün de (22 Temmuz 2924 Pazartesi) saat: 14.00’de başıboş sokak köpeklerine ilişkin kanun teklifinde yapılacak görüşmeleri pek de umursamadığı gözlemlendi.

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda başlanılmasının ardından Zonguldak’taki bazı hav havların ise bu durumu pek de umursamadığı görülüyor.

TBMM’DEN ÇIKACAK KARAR UMRUNDA DEĞİLMİŞ GİBİ…

Bu arada Zonguldak’ın kent merkezindeki kaldırımda güneşlenen köpeğin, sere serpe uzanarak TBMM’den çıkacak kararın umurumda mı dünya der gibi poz verircesine güneşlenmesi telefonumun kamerasının objektifine yansıdı.

TBMM’DE İLK 3 MADDE KABUL EDİLMİŞTİ

Diğer yandan sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 18 Temmuz 2024 Perşembe günü  başladı. 18 saat süren görüşmelerde, yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi.
 
KABUL EDİLEN HAYVAN YASASININ İLK 3 MADDESİ NEDİR?

Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.

SOKAK HAYVANLARI YASASI İÇERİĞİ

Hürriyet com. tr’nin haberine göre, kanundaki  “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapılıyor. Hayvan bakımevinin tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştiriliyor. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul ediliyor. Kanunun ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir” ifadesi yürürlükten kaldırılıyor.

Zonguldak Haberleri