Ekosistem için önem taşıyan ve literatürde önemli bir yere sahip olan çekiç burunlu yarasalar, bu mağaralarda yaşıyordu. Ancak tellerle kapatılan girişler nedeniyle yarasaların akıbeti belirsizliğini koruyor.

Çekiç Burunlu Yarasalar Türkiye’nin Önemli Türleri Arasında

Orta ve Güney Avrupa’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada görülen çekiç burunlu yarasalar, Türkiye’nin her bölgesinde doğal yaşam alanlarına sahip. Genellikle Trakya, Akdeniz kıyıları ve Kars’ta yoğun olarak görülen bu yarasalar, ekosistemde önemli bir rol oynuyor. 20 yıl kadar yaşayabilen bu tür, kelebek benzeri düşük irtifa uçuşlarıyla özellikle geceleri avlanıyor.

Dubai çikolatasına rakip çıktı! Dubai traşı başlıyor Dubai çikolatasına rakip çıktı! Dubai traşı başlıyor

Ekolojik Rol ve Beslenme Alışkanlıkları

Çekiç burunlu yarasalar, düşük frekanslı seslerle yön buluyor ve avlarının mesafesi ile büyüklüğünü algılayabiliyor. Bu özellikleriyle genellikle büyük böceklerle besleniyorlar. Pervane böceklerini tercih eden bu tür, tehdit altındaki türlerin yer aldığı kırmızı listede yer alıyor.

Büyük Nalburunlu Yarasalar da Mağara Alanlarına Bağımlı

Türkiye’de yaşayan ve burnu at nalı şeklinde olan büyük nalburunlu yarasalar (Rhinolophus ferrumequinum), kış aylarında mağaralarda veya tünellerde barınıyor. Ortalama 6 cm boyu, 35 cm kanat açıklığı ve 16-28 gram ağırlığı olan bu yarasalar, gündüzleri ağaç kovuklarında dinleniyor.

Zonguldak Haberleri

Muhabir: Ersin Turan