Olay, yargının temel taşlarından avukatlara yönelik şiddeti bir kez daha gündeme taşıdı. CHP Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Av. Merve Kır, saldırıyı şiddetle kınayarak avukatların kamu görevlisi sayıldığını ve yaptıkları iş ile özdeşleştirilemeyeceğini vurguladı.

Çaycuma ilçesinde, avukat meslektaşlarımız Av. Beyza Nur Mekik ve Av. Ayşegül Özcan'ın ofisine nafaka borcu nedeniyle görüşmeye giden bir kişi, yaşadığı sözlü tartışmanın ardından benzin dökerek kendisini ve avukat arkadaşlarımızı yakma girişiminde bulundu. Bu üzücü olayı derin bir kederle öğrenmiş bulunmaktayız.

Yargının Temel Taşı Avukatlara Saldırı, Yargıya Yapılmış Demektir

Yargının vazgeçilmez unsurlarından biri olan avukatlara yapılan bu tür saldırılar, aslında yargıya yapılmış demektir. Unutulmamalıdır ki; avukatlar, katıldıkları davaların tarafı değildir. Avukatlara, baktıkları dosyalarla özdeşleştirilerek yapılan sözlü ve fiili saldırılar asla kabul edilemez.

Avukatlık Kamu Hizmetidir

Bu nasıl iş? Bu nasıl iş?

1186 Sayılı Avukatlık Kanunu'nun 1. maddesinde belirtildiği üzere, "Avukatlık kamu hizmetidir." Aynı kanunun 57. maddesinde ise, "Görev sırasında veya yaptığı görevden dolayı avukata karşı işlenen suçlar hakkında, bu suçların hakimlere karşı işlenmesine ilişkin hükümler uygulanır." denmektedir.

Türk Ceza Kanunu'na Göre Kamu Görevlisine Saldırının Cezası Ağırdır

Türk Ceza Kanunu Madde 86/c’ye göre, "Yerine getirdiği görev nedeniyle kamu görevlisini yaralama suçu, bir yıldan üç yıla kadar verilebilecek ceza yarı oranında artırılarak belirlenir." Avukatlar, görevlerini ifa ederken kamu görevlisi sayılırlar ve hiçbir dava dosyasının tarafı değildirler. Sadece yaptıkları iş ile vatandaşa vekil sıfatı ile hukuki hizmet sunarlar. Avukatlar hukuki hizmet sundukları iş ile özdeşleştirilmemelidir.

Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum.

Zonguldak Haberleri

Editör: Aybüke Ünal