ZONGULDAK

Zonguldaklı madenciler kralın mezarının odasına ulaşmışlar!

Zonguldak’ın tanınmış köklü esnaflarından İbrahim Başçı, Zonguldaklı madencilerin açtıkları galerilerle Kral Gordion’un tahta mezar odasına ulaştıklarına dikkati çekti

Abone Ol

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak’ın tanınmış köklü esnaflarından İbrahim Başçı, Zonguldaklı madencilerin açtıkları galerilerle Kral Gordion’un tahta mezar odasına ulaştıklarına dikkati çekti.

Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın şehir merkezindeki tanınmış köklü esnaflarından İbrahim Başçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
“Frigler; Orta Anadolu’da Antik Çağ’da yaşamış Hint-Avrupa kökenli bir halktı. Makedonya ve Trakya’dan boğazlar  vasıtasıyla göçerek bu topraklara gelmişler   ve Orta Anadolu Gordion’da bir medeniyet  sürerek kent devleti kurmuşlardı. Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı’nın birleştiği noktasının yukarısında ve Polatlı ilçesi yakınlarında sürdürülen bu medeniyette, Kral Gordion ve  sonradan kral olan onun oğlu eşek kulaklı Midas. Bu medeniyet yitip gittikten sonra  günümüze uzanan kalıntılardan biri ise dev bir yapay tepe olan Tümülüs mezarlarıdır.
İlk olarak Frig kentleri, 1900’lerin başında  Amerikalı arkeologlar ve ekipleri tarafından kazılmaya başlamış ve devam etmiştir.

Zonguldaklı madenciler 82 metre uzunluğunda galeri sürerek Kral Gordion’un mezarına ulaşmışlar

En büyük Tümülüs mezar da 1950 yıllarında  (kral mezar odası) alet ve cihazlarla tespit edilmiş ve Tümülüs’e zarar vermemek için bir tünel galeri ile ulaşma planı yapılmış, 82 metre uzunluğundaki galeri için Zonguldak’tan maden işçileri getirilmiş, bu galeri onlar tarafından sürülerek Kral Gordion’un tahta mezar odasına ulaşılmıştır.”