Topaloğlu, "Üye iş yerleri, kredi kartı ile yapılan tek çekim işlemlerinde tüketiciye komisyon ya da başka bir isim altında ek ücret yansıtamaz. Bu tür uygulamalar suç teşkil eder. Hiçbir iş yerinin bankaya ödediği komisyonu tüketiciye yansıtma hakkı yoktur" dedi.

Kartlı ve Nakit Alışverişlerde Fiyat Farkı Uygulaması Kanuna Aykırı

Topaloğlu, bazı iş yerlerinin nakit ve kartla yapılan alışverişlerde farklı fiyatlar belirlediğini ifade ederek, bu uygulamanın kanunlara aykırı olduğunu söyledi. Özellikle kartla yapılan alışverişlerde, tek çekimde farklı, taksitli satışlarda farklı fiyatların uygulandığını belirtti.

Kartlar Bir Ödeme Aracıdır

Topaloğlu, kredi kartı ve banka kartlarının birer ödeme aracı olduğunu ve tüketicilerin ödeme yaparken nakit ya da kart kullanma özgürlüğüne sahip olduğunu hatırlatarak, "Kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapmak, nakit ödeme kadar yasal ve geçerli bir yöntemdir" şeklinde konuştu.

Kanunun Açık Hükmü! İlave Ücret Yüklenemez

5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 17. maddesine atıfta bulunan Topaloğlu, kanunun açıkça üye iş yerlerinin kartlı işlemlerde ilave bir ücret talep edemeyeceğini belirttiğini vurguladı. Kanunun bu maddesine aykırı hareket eden iş yerlerinin sözleşmelerinin feshedileceğini ve bir yıl boyunca yeni bir sözleşme yapamayacaklarını dile getirdi.

Kanuna Aykırı Uygulamalar Yaptırımla Karşılaşır

Erdemir Genel Müdürü'nden Özel Endüstri Bölgesi sorusuna ilginç cevap! Erdemir Genel Müdürü'nden Özel Endüstri Bölgesi sorusuna ilginç cevap!

Topaloğlu, kanun hükmüne aykırı davranan iş yerlerine karşı yasal yaptırımların uygulanacağını belirterek, "Kart hamilinden ek ödeme talep eden iş yerleri, sözleşmelerinin iptal edilmesi riskiyle karşı karşıya kalır" uyarısında bulundu.

Zonguldak Haberleri

Kaynak: HABER MERKEZİ