ZONGULDAK

Zonguldak TSO Heyeti KKTC'de İş Ziyareti Gerçekleştirdi...

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (Zonguldak TSO), 20-23 Ekim 2024 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) bir iş ziyareti düzenledi.

Abone Ol

Heyet, bu ziyareti KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Zonguldak'a yaptığı ziyaretten sonra gerçekleştirdi. Tatar’ın ziyareti esnasında Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ile yapılan görüşmeler, iki ülke arasındaki ticari iş birliğinin geliştirilmesi adına önemli adımların atılmasını sağladı.

Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir liderliğindeki heyet, ilk olarak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt Mezarı’nı ziyaret ederek saygı duruşunda bulundu. Ardından, Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nda sanayi sektörü hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Zonguldak TSO Başkanı Demir, tarım ve teknolojik projelerin Kıbrıs’ta da uygulanabileceğini vurguladı.

Ticari İlişkiler ve Yatırım Fırsatları

Heyet, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile yapılan görüşmelerde, ticari ilişkileri güçlendirme ve yatırım fırsatlarını ele aldı. Özellikle topraksız tarım, turizm, yenilenebilir enerji gibi alanlarda iş birliği yapma potansiyeli üzerinde duruldu.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Ziyareti

Heyet, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nı da ziyaret ederek Bakan Olgun Amcaoğlu’ndan yatırım teşvikleri hakkında bilgi aldı. Amcaoğlu, Kuzey Kıbrıs’taki gelişen sektörler ve sağlanan kolaylıklar üzerinde durdu.

Cumhurbaşkanlığı Ziyareti

Ziyaretin son durağı olan Cumhurbaşkanlığı’nda, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar heyeti kabul ederek iki ülke arasındaki ticaretin artırılması gerektiğini vurguladı. Tatar, Zonguldak TSO heyetinin ziyaretinin, ekonomik ve kültürel bağların güçlendirilmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir,  "Ziyaretimizi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Ersin Tatar’ın 20 Ağustos 2024 tarihinde İlimize yaptığı ziyaret sonrasında, kendilerinin daveti üzerine planladık.
Cumhurbaşkanı Sayın Tatar’ın İlimize ziyaretine Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanımız Turgay Deniz’de eşlik etmişti. Zonguldak’ta İl ve İlçe Oda yönetimlerimizin ve iş insanlarının katılımı ile kendileri ile istişarelerde bulunmuş ve Kuzey Kıbrıs’a bir iş ziyareti gerçekleştirmenin faydalı olacağına karar vermiştik. Zonguldak İl ve İlçe Oda Başkanlarımız ve iş insanlarımızla gerçekleştirdiğimiz bu iş gezisi, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da güçlenmesi adına son derece verimli geçti.
Ziyaret boyunca çok değerli temaslarda bulunduk ve Kuzey Kıbrıs’taki yatırım fırsatlarını yerinde gözlemledik. Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile yaptığımız görüşmelerde iki ülkenin iş insanlarının nasıl iş birliği yapabileceğini, hangi sektörlerde ortak yatırımlar gerçekleştirilebileceğini
derinlemesine ele aldık. İlimizde, İlçe Odalarımızla birlikte yürütmekte olduğumuz Tarıma Dayalı İhtisas SERA OSB, Kafes Balıkçılığı ve Teknoloji ve Kasabası projelerine ilişkin deneyimlerimizi paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Kıbrıs’ın tüm yetkilileri bizlere büyük bir misafirperverlik gösterdi. Bu vesileyle, başta Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim’e, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sayın Olgun Amcaoğlu’na, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Sayın Turgay Deniz’e, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Sayın Ali
Kamacıoğlu ’na ve tüm Kıbrıs’lı dostlarımıza içten teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Zonguldak Haberleri