Editör: TE Bilisim
ZONGULDAK TSO COĞRAFİ İŞARET PROJESİ ÇALIŞMALARI BAŞLADI...
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından ilan edilen 2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek Programına sunduğu ve başarılı olan “Zonguldak Yöresel Lezzetlerine (Malay ve Zılbıt) Coğrafi İşaret Alıyor” başlıklı projesi başladı. Sınırlı Sorumlu Karaelmas Kadın Kooperatifinin mutfağında ve atölyelerinde gerçekleşen çalışmalara Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, AB Proje ve Akreditasyon sorumlusu Erdem Koltuk, Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık Ofisi yetkilisi Huriye Kayabaşı ve Zonguldak Kadın Kooperatifi Başkanı Sevgi Alay ve kooperatif üyeleri katıldı.
Proje çalışması kapsamında, ‘’Malay’’ ve ‘’Zılbıt’’ yemeklerinin tarihçesi ve yapım aşamaları konusunda bilgiler verildi. Daha sonra Zonguldak Kadın Kooperatifi mutfağında bu iki yemeğin pişirilme işlemleri gerçekleştirildi, ardından sunumu ve tadımı yapıldı. Projeye konu olan yemeklerin tarihini ortaya çıkarmak için katılımcılarla röportajlar yapıldı. Yapılan röportajda konuşan Nurcan Şaheser Aydın, çok küçük yaştan itibaren Malay ve Zılbıt yemeklerinin evlerinde yapıldığını ve kendileri için önemli yemekler olduğunu belirtti. Yine aynı röportajda söz alan Sevgi Alay ise yirmili yaşlarında taşındığı Zonguldak’ta bu iki yemekle tanıştığını belirtti, yerel halktan öğrendiği bu iki yemeği halen de kendi evlerinde ve çevresinde yaptığını söyledi. Bir madenci çocuğu olduğunu belirten Fatma Sarıkaş ise Malay ve Zılbıt yemeklerinin hem tok tutucu hem de zor bozulan yemekler olduğu için özelikle madenciler için çok önemli olduğunu ve çok tükettiklerini söyledi.
Yemekler konusunda bilgiler alan ve incelemelerde bulunan Huriye Kayabaşı Zonguldak kültüründe yer alan bu iki yemek için Zonguldak TSO ile birlikte çalışmalarının devam edeceğini, süreç sonunda coğrafi işaret başvurusunun gerçekleşeceğini belirtip Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya, AB proje ve akreditasyon sorumlusu Erdem Koltuk, Zonguldak Kadın Kooperatifi Başkanı Sevgi Alay ve üyelere teşekkürleri sundu.
Zonguldak TSO Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya ise Zonguldak ili için çok önemli olan bu iki yemeğin coğrafi işaretini almak istediklerini ve bu konuda ilimizde farkındalık yaratmak istediklerini belirterek katılımcılara ve Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık Ofisi yetkilisi Huriye Kayabaşı’na teşekkür etti.
Proje hakkında açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir,” Yaptığımız istişareler sonucunda coğrafi işaret almaya karar verdiğimiz Malay ve Zılbıt yemekleri ile ilgili ‘Zonguldak Yöresel Lezzetlerine Coğrafi İşaret Alıyor’ başlıklı projemiz uygulama aşamasına geçti. Son yıllarda Avrupa Birliği başta olmak üzere, bütün dünya ülkeleri kendine has ürünlerini korumak istemekte ve bu koruma coğrafi işaret olabilecek ürünler üzerinde yeni stratejilerin gelişmesini sağlamaktadır. Bu projemizde temel olarak hedefimiz hem ilimizde coğrafi işaret konusunda farkındalık yaratmak, hem de ilimize özgü yemeklerin coğrafi işaretini alarak bundan böyle Zonguldak’ın adı ile anılmalarını sağlamaktır. Bu kapsamda Özener Marka & Patent & Coğrafi İşaret Danışmanlık Ofisi yetkilisi Huriye Kayabaşı danışmanlığında çalışmalarımız başladı. Malay ve Zılbıt yemeklerinin tarihi incelenerek oluşturulacak rapor ile coğrafi işaret başvurusu yapılacak. Bu vesile ile Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımıza ve projemizin danışmanı Huriye Kayabaşı’na teşekkür ediyorum, projemizin ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yorumlar