ZONGULDAK

Zonguldak heykeline pembe kurdele!

Zonguldak’ta Kent Konseyi Kadın Meclisi, meme kanserine dikkat çekmek amacıyla Zonguldak heykeline pembe kurdele asarak basın açıklaması yaptı.

Abone Ol

Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi meme kanserine dikkat çekmek amacıyla bugün Zonguldak heykeline pembe kurdele astı. 

Ardından Kadın Meclis üyeleri anıtında önünde açılama yaptı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Sevgi Özkaya, “Her yıl Ekim ayında düzenlenen "Meme Kanseri Farkındalık Ayı", dünya çapında 2,5 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan meme kanserini, 4 Şubat 2021’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından artık tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11,7'si olarak ilk sıraya yükseldiği duyurmuştur.

Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yoluyla kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı ölüm hızını düşürmek mümkün olmaktadır.

Ülkemizde toplum tabanlı kanser taramalarına tüm illerimizde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurularak başlanmış, akabinde bu tarama programlarına Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) dahil edilmiştir.

Ülkemizde, Ulusal Kanser Tarama Standartlarına göre 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için 2 yılda bir mamografi çekimi yaptırmalıdır.

Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde "Pembe Kurdele" teması kullanılmaktadır.

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak Zonguldak ilimizin simgelerinden olan "Kent Anıtı"nı pembe kurdele ile donatmaya çalıştık. Amacımız meme kanserinde erken teşhisin hayati önemi konusunda farkındalık yaratmaktı. Çünkü biliyoruz ki erken teşhis hayat kurtarır. Bu farkındalıkla her kadına sesleniyoruz: Kendinizi ihmal etmeyin, düzenli kontrollerinizi yaptırın ve sevdiklerinizi bu konuda bilinçlendirin.

ERTELEME, ÜŞENME

Geciktirme, üzülme, çekinme yok deme,  unutulmamalıdır ki kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Her erken teşhis Yeni Bir Umut.”