TÜİK Zonguldak’ta araç sayısını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Verilen rakamların ne kadar ciddi olduğu ortada. Dar bir alana kurulu olan Karaelmas diyarının bu kadar araç trafiği yükünü kaldırmadığı da ortada.

TÜİK Zonguldak’ta araç sayısını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Verilen rakamların ne kadar ciddi olduğu ortada. Dar bir alana kurulu olan Karaelmas diyarının bu kadar araç trafiği yükünü kaldırmadığı da ortada.

Her geçen gün hızla artan araç girişi şehre boğmaya devam ederken yetkililerin önlem alma gibi bir girişimleri olsa da maalesef hayata geçirilmiyor. Otopark yetersizliği sebebiyle başta Gazipaşa caddesi olmak üzere hemen her yerde park edilen araç çokluğu bu sıkıntıyı çıkmaza doğru götürmeye devam ediyor.

TUİK’in açıkladığı rakamlara göre Zonguldak’ta araç sayısı 193 bin 904.

Dağılım ise şöyle:

Minibüs: 4 bin 234.

Otobüs: 1806.

Kamyonet: 27 bin 925.

Kamyon: 6 bin 884.

Motosiklet: 32 bin.

Görüldüğü üzere yıllar öncesinde 30 bin nüfuslu olarak kurulması planlanan Zonguldak şehrinde gelinen noktada 600 bin nüfusa doğru ilerleyen bu şehirde araç çokluğu nedeniyle yaşamak lüks değil dert olmaya başladı.

Bu sıkıntının çözüme kavuşması için basın mensupları olarak bizler sürekli yetkililere çağrı yapmamıza rağmen kalıcı bir adım atıldığını maalesef göremiyoruz. Hal böyle olunca da Zonguldak trafiğinde gün geçmiyor ki kavgalı, yaralamalı veya ölümlü trafik hadiselerini haber yapmak zorunda kalıyoruz.

Ne yapılmalı denecek olunursa;

Bir şeyler yapılmalı ama mutlaka yapılmalı diyoruz.

Başlamak bitirmenin yarısıdır derler.

O halde bir yerden başlansın ve ilk adım atılsın gerisi gelir zaten.

Yetkililerin görevi de budur zaten. ÇÖZÜM, ÇÖZÜM, ÇÖZÜM…

***   ***   ***

TTK KADERİNE Mİ BIRAKILDI?

Yavuzyılmaz’dan sert yanıt!

Zonguldak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 1980’li yıllarda 40-50 bin işçisi ile üretim yapıyor ve ülke ekonomisine de büyük katkı sağlıyordu. Zonguldak şehrinin kurulmasında en etkin rol oynayan taşkömürünün bulunmasından sonra gelişen büyüyen ve Türkiye’nin ilk vilayeti olma özelliğine de sahip olan Zonguldak yıllar içerisinde küçültülmüş ve gelinen noktada da 7 bin işçisi ile ayakta tutunmaya çalışan bir kurum haline geldi.

Zonguldak’ı Zonguldak yapan madenlerin eski özelliğini kaybettirilmesiyle işçi sayısında da kıyım başlamış ve kurumun ayakta kalmasını sağlayacak norm kadro olan 14 bin işçi de maalesef hala ortada yoktur. Hal böyle olunca da milyonlarca ton altın değerindeki cevher yerin altında yer yüzüne çıkarılmayı bekliyor ama 7 bin personelle bu işin olması da mümkün görünmüyor.

İşçi alımı çağrısı yapılıyor ama Devlet yeterli işçi sayısını almıyor. Bu çağrıyı yapanlardan biri de CHP Zonguldak Milletvekili ve CHP Başkan Yardımcısı deniz Yavuzyılmaz her defasında ocaklara işçi alınması için hükümete bastırsa da havada kalıyor.

İşte Deniz Yavuzyılmaz’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı bu çağrı aynen şöyle:

“Kömür ayakları boyu 2.368 metre uzunluğunda, yani %100 oranı ile üretim yapmak mümkünken sırf yeterli işçi olmadığı için ayak çalışma boyu oranı %28’de kalıyor. Ayak boyunun %72' sinde çalışma ve üretim yapılamıyor. Bu da son yıllarda giderek artan satılabilir kömür üretimindeki düşüş olarak karşımıza çıkıyor. Sınırlı üretim sonucu elde edilen ürünlerin satışından sağlanan hasılatın yetersizliği ise kurumun zarar ettirilmesine neden oluyor. Bir başka ifadeyle TTK’nın üretim yapması ve hasılatını arttırması Hükümet tarafından engelleniyor. Bu da, AK Parti’nin asıl planının kurumu yaşatmak değil, bitkisel hayata sokmak olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor.”

TTK böyle giderse ayakta zor kalacak bunu da böylece ifade edelim. Kalın sağlıcakla.