TTK’da iş kazası! Ekipler sevk edildi TTK’da iş kazası! Ekipler sevk edildi

Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, gazeteci Orhan Akyüz’ün ziyaretinde, “Çaydamar Mahallesi’ndeki birinci sınıf işletme ruhsatı bulunan ve edindiğim bilgiler doğrultusunda 2004 yılında 400 bin lira harcama yapılarak hizmete açılan Zonguldak Belediyesi Mezbahası’nın, 2009 yılının ardından bir süre sonra Belediye Meclisi’nin kararıyla faaliyetine son verildi. Yasa gereği de belediyelerin 5393 sayılı kanuna göre görevleri arasında mezbaha kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek sorumluluğu var. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimleri’nde seçmenlerin oylarıyla başkanlığa seçildiniz. Mezbahanın açılması gündemde mi bu konuda tasarrufunuz olacak mı değerlendirmenizi merak ediyorum” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

“TOPU TAÇA ATMIYORUM, MEZBAHANIN GİDERİNİ TAŞIYAMIYORUZ”
Başkan Erdem, şöyle konuştu:
“Her şey haklı olarak mali yapıya bağlı. Topu taça atmıyorum ben, mezbahanın giderini taşıyamıyoruz. Belediyemizin bünyesi bunu taşıyamıyor. Biz burayı ihaleye verdik 2014-2019 yılında, arkadaşımız ciddi sıkıntıya girdi ve gerçekten büyük zarar etti orada. Hal böyle. Şimdi 1970’li yılara döndüğümüz zaman, eski bakkallardan ya da kasaplardan bahsederek bugüne projeksiyon tuttuğumuzda kartelleşmenin neler getireceğini gördük. Mahalle kasabı da gitti, mahalle bakkalı da gitti. Şimdi lafı nereye getireceğim, onu söylemeye çalışıyorum. Her gelen kendi etini kendi alıyor. Büyük Grosss marketlerden bahsediyorum. Dolayısıyla burayı bu giderlerle çalıştıracak insanı bulamazsınız, çünkü sadece kesim yapılacak olursa insan çağıramaz oraya. Oranın bir mali yapısı var, aylık gider var, taşıyamıyorlar, bizde taşıyamıyoruz. Dolayısıyla kapattık.”

MEZBAHA 5 YILDIR KAPALI
Edinilen bilgiye göre, Zonguldak’ın merkez ilçeye bağlı Çaydamar Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’nde uzun yıllar hizmet veren belediye mezbahasının zarar ettiği iddiasıyla Belediye Meclisi’nin kararıyla yaklaşık 5 yıl önce faaliyetine son verildi.

BİRİNCİ SINIF RUHSATLI MEZBAHAYA 400 BİN LİRA HARCANMIŞ
2004 yılında ruhsatı bulunmayan belediyenin mezbahası için 400 bin lira harcanarak açık alanda kesimin önüne geçilebilmesi amacıyla ilgili bakanlıktan ‘birinci sınıf ruhsat’ alındı.

2009’un ardından belli bir süre sonra yeni yönetim iş yerini özelleştirdi. Burada yüklenici firmanın da hizmet verdiği uzun yılların ardından işten vazgeçmesi sonucu mezbahanın işlevine son verildi.

31 Mart 2009 tarihinden sonraki dönemlerde gerekli yatırımların yapılmaması, Zonguldak Belediyesi Mezbahası’nın birinci sınıf işletme ruhsatı önce ikinci sınıfa, sonra da üçüncü sınıfa düşürülmüş, devamında da zarar ediyor gerekçesiyle kapatılarak hizmet dışı bırakılmış.

YASA GEREĞİ BELEDİYELER MEZBAHA KURMAK ZORUNDALAR
Dönemin bazı Zonguldak Belediye Meclis Üyeleri, belediyenin asli görevleri arasında mezbaha kurmanın yer aldığına dikkati çekerek, belediyelerin 5393 sayılı kanuna göre görevleri arasında mezbaha kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek sorumluluğunun yer almasından dolayı 
mezbaha kurma zorunluluğu olduğuna dikkati çekmişlerdi.

Muhabir: Orhan Akyüz