Dr. Müge Çağlayan’ın Bartın Üniversitesi’nde hazırladığı doktora tezine göre, Batı Karadeniz illerinde kişi başına düşen günlük atık miktarı Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalaması 1,03 kg iken, Bartın 1,87 kg ile en yüksek atık oranına sahip. Diğer iller ise şu şekilde sıralandı: Karabük 0,71 kg, Kastamonu 0,86 kg, Zonguldak 0,89 kg, Düzce 0,93 kg, Bolu 1,11 kg ve Sinop 1,24 kg. Bartın, nüfusu düşük olmasına rağmen en fazla atık üreten il olarak dikkat çekiyor.

Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Uygulamaları

Geri dönüşümde Karabük en çok atık gönderirken, Düzce en az atık gönderen il oldu. Hiçbir il ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamıyor. Sıfır atık projesinde en fazla atık toplayan il Bolu olurken, sıfır atık eğitimi konusunda Bartın, nüfusunun %21,94'üne eğitim verdi.

Atık Endeksinde Batı Karadeniz’in Durumu

Hazırlanan atık endeksine göre, Karabük 28., Düzce 39., Bolu 47., Zonguldak 50., Kastamonu 53., Sinop 66. ve Bartın 67. sırada yer aldı. Bu veriler, bölge illerinin atık üretimini azaltma ve sıfır atık politikalarını geliştirme konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Eski bakan vatandaşlara simit ikram etti! Eski bakan vatandaşlara simit ikram etti!

Zonguldak Haberleri

Kaynak: HABER MERKEZİ