AK Parti Merkez İlçede delege seçimi heyecanı! AK Parti Merkez İlçede delege seçimi heyecanı!

Dünyada kömür tüketiminin son 30 yıl içinde görülen en büyük yıllık düşüşle yüzde 15 azaldığı tespit edildi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, dünyada taş kömürü sektöründe son yıllardaki gelişmeler  değerlendirildi.

“Yeni kömür termik santrallerinin kurulumu çoğunlukla Asya’da olacak”

Raporda, şu görüşlere yer verildi:
“Geleneksel olarak kömür üretimi ve ticaretinde, kolay lojistik imkanları ve dünya üzerinde geniş bir alanda yayılmış rezervler göz önüne alındığında jeopolitik konuların fazla sorun yaratmadığı bir enerji kaynağı olarak düşünülmüştür. Ancak kömürün Asya’ya hareketi artmakta iken bu hareket, Avrupa ve Amerika’da çok sayıda kömür tesisinin faaliyetten çıkarılmasıyla düşüşe geçmiştir ve bu düşüşün gelecek yıllarda da devam edeceği öngörülmektedir. 
Yeni kömür termik santrallerinin kurulumu çoğunlukla Asya’da olacaktır.

‘Coğrafi bir ayrışma ortaya çıkacak’

Eğer kömür üretimi, talebi, ticareti kömürle ilgili tüm teknoloji ve finansı Asya’da artarak yoğunlaşırken Avrupa ve Amerika’da yok olursa, coğrafi bir ayrışma ortaya çıkacaktır. Kömürle ilgili büyüyen asimetri kömürü daha tartışılır hale getirebilecek ve CO2 yayılımını azaltma üzerine karmaşık tartışma ve pazarlıkları ortaya çıkarabilecektir. 

‘Yüzde 15 azaldı’

Çin Halk Cumhuriyeti ve ABD’deki büyük azalış Hindistan, Endonezya, Rusya Federasyonu ve Vietnam’daki büyümeyle karşılanamamıştır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde kömür kullanımı temel tüketici sektörler olan elektrik, çelik ve çimento endüstrilerinde azalmıştır. Elektrik talebindeki artış ve enerji çeşitlendirme politikaları ile birlikte kömür üretimi azalmış ve bu da hidrolik, nükleer, rüzgar, güneş ve doğal gaz güç üretiminde artışa neden olmuştur. ABD’de de düşük doğal gaz fiyatları civa ve hava kirletici standartları (MATS) nedeniyle kömür tesislerinin faaliyetlerinin durdurulmasına dayalı olarak kömürle güç üretiminde ani bir düşüş yaşamış, dolayısıyla kömür tüketimi son 30 yıl içinde görülen en büyük yıllık düşüşle yüzde 15 azalmıştır.”

Muhabir: Orhan Akyüz