Türk Metal Sendikası 17’nci Olağan Genel Kurulunun açılış programına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil’in yanısıra TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların Genel Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kazakistan Maden ve Metal İşçileri Sendikası Başkanı Asilbek Nuralin, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, MESS Genel Sekreteri Fatih Ay, MESS Ankara Bölge Temsilcisi Ozan Mimaroğlu, TİSK ve MESS Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve çok sayıda davetli katıldı.
Türk Metal Sendikası’nın Genel Kurulunda bir konuşma yapan TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, ülkenin seçim kulvarına girdiğini, seçimde alınacak sonuçların, başta Türkiye işçi sınıfı olmak üzere herkes için hayırlı olmasını dilediğini kaydederek, “Yakında kurulacak olan 67. Hükümetin emekçinin sesini duyması, emeğin hakkını koruması en büyük dileğim. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılıyla birlikte başlayacak olan bu yeni dönemin, emeğin sömürülmediği, emekçinin hakkının yenmediği, özgürce örgütlenebildiğimiz, kendimizi özgürce ifade edebildiğimiz, sebebi olmadığımız krizlerin mağduru da olmadığımız, kısacası insan gibi yaşayabileceğimiz yeni bir süreç olmasını diliyorum” diye konuştu.
IndustriAll Küresel Sendika’nın Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, “Türkiye’nin sendikal hak ve özgürlükler konusunda en çok şikayete konu olan ülkeler arasında geldiğini kaydeden Özkan, “Sendikalar örgütlenme çalışmaları sırasında birçok sorunla karşı karşıya kalıyor, işten atılıyorlar, buna rağmen yetkiyi alıyorlar, bu sefer işverenin itirazıyla mahkeme kapılarında bekliyorlar. Sayın Çalışma Bakanı’nı da salonda bulunduğunu görüyorum, örgütlenmeye çalışan sendikaları mahkeme kapılarından kurtarmak lazım, bunu sağlayacak hukuki altyapıyı oluşturmak lazım” dedi.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay da Genel Kuruldaki konuşmasına, 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinden etkilenen şehirleri ve orada yaşayan insanları hatırlatarak başladı. Depremin meydana geldiği gün, TÜRK-İŞ bünyesinde bir kriz masası oluşturduklarını ve ertesi gün sabahından itibaren yardım ve destek faaliyetlerine başlandığını kaydeden Atalay, “Sendika başkanları olarak defalarca bölgedeki illere gittik, gitmeye de devam ediyoruz. Şu anda insanlara katkı zamanı, şu anda oralardaki bebekleri üşütmeme zamanı, oralardaki insanları hiç yalnız bırakmama zamanı” dedi.
Genel Kurulda son konuşmayı gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuşmasına, geçmişten bu yana emek hareketiyle, yakın işbirliği içinde olduğunu, elinden gelen katkıyı sunmaya çalıştığını belirterek başladı. Ekonomik sıkıntıların, kaçınılmaz olarak, dar gelirlilerin, emekçilerin hayatını olumsuz etkilediğini belirten Bakan Bilgin, “Ben öğrencilik yıllarımda, asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusunu yazdığımı hatırlıyorum. Yıllar sonra, bunu gerçekleştirmek bana nasip oldu. Bunun mutluluğunu yaşıyorum. İşçi sendikalarının bir süredir gündeme getirdiği ve işverenlerin de destek verdiği, vergi adaleti konusunu da yakın zamanda çözeceğiz” dedi.