Rapora göre, yılın ilk yarısında düşüş yaşayan Faaliyet Endeksi, ağustos ayında eşik değerin üzerine çıkmış, eylülde ise yeniden tüm endekslerin altına gerileyerek sektördeki olumsuz durumu ortaya koymuştur.

Daralma Tüm Endekslerde Hissedildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Son 5 Yılın Zirvesi" Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Son 5 Yılın Zirvesi"

Geçen yılın aynı ayına göre eylül ayında tüm endekslerin azaldığı belirtilirken, en fazla daralma Faaliyet Endeksi’nde yaşandı. Beklenti ve Güven Endeksleri de eşik değerin altında kalmaya devam ederek, sektördeki karamsar havayı pekiştirdi. Bu durum, birleşik Beton Endeksi’nin de gerilemesine yol açtı.

Yavuz Işık "Ekonomik Gelişmeler Üzerine Önemli Açıklamalar"

Raporun sonuçlarını değerlendiren THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, Faaliyet Endeksi'nin yeniden düşüşe geçmesinin endişe verici olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2024 yılının sonunda Türkiye’nin enflasyonunun %40-45 bandında kalmasının başarı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Işık, enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları için %27,5, reel sektör için %51,1, vatandaşlar içinse %71,6 seviyelerinde olduğunu aktardı.

Finansmana Erişim Sorunu ve İnşaat Sektörüne Destek Çağrısı

İşletmelerin finansmana erişiminin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirten Işık, Merkez Bankası'nın ticari kredilere ilişkin kararlarının yeniden gözden geçirilmesinin faydalı olacağını savundu. Ayrıca, inşaat sektörünün devamlılığını sağlayabilmesi için konut kredisine erişimin artırılması gerektiğini ve bu konuda kamu bankalarının öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

Hazır Beton Endeksi Nedir?

Hazır Beton Endeksi, inşaat sektörünün temel girdisi olan hazır betonla ilgili mevcut durumu ve beklentileri ölçen önemli bir göstergedir. Türkiye genelinde hazır beton üreticilerine yönelik yapılan anketlerle oluşturulan endeksler, sektörün büyüme hızını ortaya koymaktadır. Her ay düzenli olarak açıklanan bu endeksler, sektördeki faaliyetlerin, güvenin ve beklentilerin seviyelerini göstermektedir.

Türkiye Hazır Beton Birliği Hakkında

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri standartlara uygun beton üretimi ve kaliteli, dayanıklı yapıların inşası için çalışan bir mesleki kuruluştur. Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi üyesi olan THBB, üyelerinin standartlara uygun üretim yapmasını ve çeşitli denetimlere tabi olmasını zorunlu kılmaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: Haber Merkezi