ZONGULDAK

Türkmen ve Tosun Ereğli'nin kurtuluşunu kutladı...

Abone Ol

Polat Türkmen Ereğli’nin Kurtuluşunu kutladı

Türkiye’nin İlk Gazi Şehri Unvanını elinde bulunduran Ereğli İlçesinin Düşman işgalinden Kurtuluşunun 100’üncü Yıl dönümünü kutlayan AK Parti Milletvekili Polat Türkmen, Ereğli’nin Mavi ile Yeşilin buluştuğu, tarihin önemli sayfalarında yer tutan önemli şehirlerden biri olduğunu söyledi.
Türkmen mesajında şu görüşlere yer verdi; “Ülkemizin Kuzeyinde Batı Karadeniz Bölgesinde, Zonguldak il sınırları içinde yer alan ve Mavi ile Yeşilin birleştiği Ereğli İlçemiz 8 Haziran 1920’ de Fransız’lar tarafından işgal edilmiştir. İşgalle birlikte zor günler geçiren Ereğli halkı esarete boyun eğmemiş ve Ereğli 18 Haziran 1920’ de kendi imkanlarıyla düşman işgalinden kurtulmuştur. İlk gazi şehir olmuştur.
Katip Çelebi’nin “Cihan Numa” adlı eserinde “Liman Kent” anlamına gelen “Bender-Ereğli” olarak anılan ilçemiz, sanayi kimliğine karşın, güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmemiştir.
Ereğli ilçemizin büyümesi, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın kurulması ile mümkün olmuştur. Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın kuruluş çalışmaları, 15 Mayıs 1965 tarihinde işletmeye alınması iç ve dış göçü gündeme getirmiş ve beraberinde nüfus patlaması yaşanmıştır.
Karadeniz Ereğli sınırları boyunca 120 kilometrelik kıyı şeridine sahiptir. Kıyıları boyunca, birçok doğal plajın yanı sıra Belediye ve Erdemir plajları ile Karadeniz Bölge Komutanlığı’na ait kamp ve plaj tesisleri bulunmaktadır.
Kdz Ereğli’nin sembolü haline gelen Gazi Alemdar gemisi, 1898 yılında Danimarka’nın Kopenhag tersanelerinde yapılmıştır. Birinci dünya savaşı nedeniyle Osmanlı hükümeti tarafından el konularak adı Alemdar olarak değiştirilmiştir. Silah ve Cephane ihtiyacı olduğunu görevli vatanseverler Alemdar’ı kaçırarak 23 Ocak 1921-24 Ocak 1921 Ereğli’ye getirmiş ve Kuva-i Milliye ye katılmıştır. Tarihi önemi olan bu olayı yaşatmak için Alemdar Gemisinin bire bir örneği yapılarak sahil şeridine ayrılan bir alana yerleştirilmiş 8 Ağustos 2008 tarihinde hizmete açılmıştır.
İstanbul Fethine hazırlanmakta olan Osmanlı Ordusu Rumeli ve Anadolu Hisarlarını onarmak ve inşasında kullanmak üzere Karadeniz Ereğli’den büyükçe ve lazım olan birçok taş gitmiştir. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet Han Ereğli’ye İstanbul’un fethine katkılarından dolayı kendisinin fermanıyla 6 adet Fetih Çınarları dikilmesi emrini vermiştir. O yüzden bu ulu çınarların isimleri Fetih Çınarı olarak anılmaktadır. Yaklaşık 550 yılı aşkın tarihe sahiptir.
Karadeniz Ereğli’de ünü Dünyaca meşhur “Osmanlı Çileği” yetiştirilmektedir. Osmanlı Çileği, Türkiye’de ve Dünyada sadece Ereğli’de yetiştirilmekte olup her Mayıs ayının sonlarında meyvesini vermektedir. Kokusu, aroması ve tadıyla benzersiz özelliklere sahip olan Osmanlı Çileği adına ilçede festival düzenlenerek çilek yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla ödüllü özendirme yarışmaları organize edilmektedir.
Bu duygularla Ereğli İlçemizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100’üncü Yıldönümünü en içten duygularımla kutlar Tüm Şehitlerimizi ve ahirete intikal etmiş Gazilerimizi Rahmet ve Minnetle anıyor. Ereğlili hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

-------------------------------------------------------------------

AK Parti İl başkanı Zeki Tosun Ereğli’nin Düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı.

Birinci Dünya Savaşının hemen sonlarında Fransızlar tarafından işgal edilen Ereğli’nin Düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü Yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınlayan AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Ereğli’nin ilk gazi şehir unvanına sahip olan ilçe olduğunu söyledi.
Zeki Tosun Mesajında şu görüşlere yer verdi; “ 1.Dünya Savaşı’ndan sonra Ereğli, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Hem karadan hem de denizden çevrilmiş durumda olan Ereğli halkı, Fransızların gelişmiş silahları karşısında, inançlı ve kararlı bir şekilde mücadele etmiştir. Esarete boyun eğmeyen Ereğli halkının mücadelesi, tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biridir. 
Kuvayi Milliye ruhu ile verilen direniş karşısında Fransızlar, 18 Haziran 1920’de işgali sona erdirmek ve Ankara Hükümeti ile bir antlaşma imzalamak zorunda kalmıştır. Böylece işgal devletleri Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı hareketi de resmen kabul etmiş olmuştur. Tüm bunların yanında Ereğli’nin kurtuluşu ile Türk Milleti Karadeniz’de Türk Bayraklı gemilerin serbestçe dolaşmasının kabulü ile ilk kabotaj hakkını elde etmiştir. Aynı zamanda işgalden kurtulan ilk Gazi Şehir olması nedeni ile Ereğli’nin kurtuluşunun, Türkiye Cumhuriyeti açısından da ayrı bir anlam ve önemi vardır. 
Bu duygu ve düşüncelerle Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılını kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.”