Bu artış, özellikle gıda, içecek ve tütün ürünlerinde %11,8 gibi dikkat çekici bir yükseliş ile desteklendi. Ancak, yakıt kategorisinde %10,2 oranında bir düşüş yaşandı.
İthalat Birim Değer Endeksi de Artışta
Ağustos ayında ithalat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,9 artış gösterdi. Gıda, içecek ve tütün ürünlerinde %8,8'lik bir artış kaydedilirken, yakıtların birim değeri %5,4 oranında yükseldi. Hammaddelerde ise %1,1'lik bir artış yaşandı.
İhracat Miktar Endeksi Düşüşte
Öte yandan, ihracat miktar endeksi, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında azaldı. Gıda, içecek ve tütün ürünlerinde %6,6’lık bir düşüş yaşanırken, ham maddelerde %3,6 artış gözlemlendi. İmalat sanayisinde de genel olarak bir azalma görüldü.
İthalatta Dikkat Çeken Düşüş
İthalat miktar endeksi, Ağustos ayında %13,2 oranında düşüş kaydetti. Bu durum, gıda, içecek ve tütün ürünlerinde %7,7'lik bir azalma ile birlikte, yakıt kategorisinde %5,6’lık düşüşle desteklendi.
Dış Ticaret Haddi Arttı
Dış ticaret haddi, ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanıyor. 2023 yılı Ağustos ayında 87,7 olan dış ticaret haddi, 2024 yılı Ağustos ayında 0,6 puan artarak 88,3 seviyesine ulaştı.
Mevsimsel Etkilerden Arındırılmış Veriler
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi, 2024 Temmuz ayında 150,9 iken, Ağustos ayında %3,2 artarak 155,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi %2,9 artış gösterdi. İthalat miktar endeksi ise mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldığında %0,7 oranında bir artış kaydetti.