Uzmanlar, güncellenen haritada özellikle İç Anadolu Bölgesi'ndeki fayların endişe verici olduğunu belirtiyor. Fayların detaylı olarak haritalara işlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Deprem Uzmanlarından Çağrı: Beklenmedik Yerlerde Faylar Ortaya Çıkabilir!

Benzin Fiyatlarında İndirim! İstanbul, Ankara, İzmir ve Zonguldak'ta Yeni Fiyatlar... | Ekonomi Haber Benzin Fiyatlarında İndirim! İstanbul, Ankara, İzmir ve Zonguldak'ta Yeni Fiyatlar... | Ekonomi Haber

Deprem uzmanları, çalışmaların artmasıyla beklenmedik yerlerde dahi diri fay hatlarının ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Deniz altı fay segmentlerinin haritalara işlenmesi gerekliliği vurgulanırken, kıyı kentlerinin tehdit altında olduğu belirtiliyor. Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde 6 büyüklüğünde deprem üretebilecek segmentlerin bulunduğu ifade ediliyor.

Jeofizik Mühendisi Uyarıyor: Deniz Altı Faylar Önemli!

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış, haritanın beklenmedik yerlerde orta büyüklükte depremlere işaret ettiğini vurguluyor.

Prof. Dr. Bektaş, "Kıyı kentleri tehdit edecek deniz altı faylara ilişkin veriler eksik. Karadeniz sahillerinin 10 km açığından geçen Rizde, Trabzon, Ordu segmentleri haritada yer almıyor. Depremden etkilenmeyecek kent olmadığı bilinmeli.

Öte yandan, İç Anadolu Bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem üretecek segmentler bulunuyor. Yapılar için baz alınan ivme değerler sağlam zeminler için. Oysa gevşek zeminlerde deprem büyütmesi olur. Her bölge için mikro-bölgelendirme önemli." dedi.

Prof. Dr. Şerif Barış (Jeofizik Mühendisi) ise; "Harita, bizlere beklenmedik yerlerde orta büyüklükte deprem üretecek faylar olduğunu gösteriyor. Asıl önemli konu, denizlerdeki fay segmentlerinin haritalara işaretlenmesi. Ülke olarak depreme dirençli toplum oluşturmak durumundayız. Dayanıklı yapı stoğu kadar ev içindeki eşya, mobilya ve malzemelerin de insanlara zarar veriyor. 

Hüseyin Alan (Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı) "Mevcut haritalarda bazı yerlerde en yüksek değerin 0.75 g ivme değer gözüküyor. Yine bazı sismografik verilerin az olduğu göz önüne alarak 2019 yılında davacı olmuştuk. Buna göre, haritadaki ivme değerlerin az, iptal edilerek yeniden tasarlanmasını talep etsek de Danıştay bu talebimizi o zaman  kabul etmemişti. Dava için Tuz Gölü fayını örnek gösterilmişti."

Erdal Şahan (Jeoloji Uzmanı) ise “Yeni inşaatlar deprem tehlike haritasına bakılarak yapılmaktadır. Fakat, inşaat çalışmalarında bölgesel ivmeler kullanılırken, zemin şirketleri ise deprem haritasındaki verileri almaktadırlar.. Normalde olması gereken, yerinde jeofizik mühendislerinin ölçtüğü ivme değerlerin kullanılmasıdır."

İTÜ bünyesinde hayata geçirilen Marmara Aktif Fay Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde ise Türkiye’deki aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere ilişkin yapay zeka destekli dinamik risk haritalama teknikleri geliştirmek için çalışmalara başladı.

HABER MERKEZİ

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal