TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, ekonomideki büyüme farklı sektörlerdeki artış ve düşüşlerle şekillendi.

İnşaat ve Finans Sektörleri Öne Çıktı

Üretim yöntemiyle GSYH'yi oluşturan sektörler arasında 2024 yılı üçüncü çeyreğinde inşaat sektörü %9,2’lik büyüme ile en fazla artış gösteren alan oldu. Finans ve sigorta faaliyetleri %6,2, tarım sektörü %4,6, gayrimenkul faaliyetleri %2,5 oranında büyüme kaydetti. Buna karşın sanayi sektörü %2,2, mesleki ve idari destek hizmetleri ise %0,3 oranında küçüldü.

Hanehalkı Harcamaları Arttı, Devlet Harcamaları Azaldı

Hanehalkının nihai tüketim harcamaları zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,1 artarken, devletin nihai tüketim harcamaları %0,9 oranında azaldı. Aynı dönemde gayrisafi sabit sermaye oluşumu %0,8’lik bir düşüş yaşadı.

Dış Ticaret Dengesi Olumlu Yönde Gelişti

2024 üçüncü çeyrekte mal ve hizmet ihracatı %0,8 artış gösterirken, ithalat %9,6 oranında azaldı. Bu durum, dış ticaretin büyümeye olumlu bir katkı sunduğunu ortaya koyuyor.

İşgücü Ödemelerindeki Artış Dikkat Çekti

İşgücü ödemeleri, 2024 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %76,3 arttı. Bu artışla birlikte işgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %31,9’dan %36,4’e yükseldi. Net işletme artığı ve karma gelirin payı ise %47,8’den %45,1’e geriledi.

Cari Fiyatlarla GSYH Değeri 11,9 Trilyon TL Oldu

Türkiye'nin GSYH’si cari fiyatlarla %53,3 artarak 11 trilyon 893 milyar 252 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde GSYH, ABD doları bazında 357,9 milyar dolara karşılık geldi.

Bitcoin 100 Bin Dolar Sınırında: Yeni Bir Rekor Daha! | Teknoloji haberleri Bitcoin 100 Bin Dolar Sınırında: Yeni Bir Rekor Daha! | Teknoloji haberleri

Mevsim ve Takvim Etkileri Arındırılmış Veriler

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre %0,2 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış endeks bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %1,9 artış kaydetti.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: Bülten