Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan araştırmalar, Türkiye’nin en yaşlı ve en genç nüfusa sahip şehirlerini ortaya koydu. Uzun yıllardır genç nüfusuyla bilinen Türkiye, doğurganlık hızının 1,51’e gerilemesiyle bu eğilimi kaybetti. Hükümet, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere teşvikler sunsa da henüz istenen sonuç alınamadı.

Türkiye'nin En Yaşlı Şehirleri Belli Oldu

85 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye’de yaşlı nüfusun en fazla olduğu iller açıklandı. TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en yaşlı nüfusa sahip şehirleri, aynı zamanda çevresel faktörleriyle dikkat çekiyor. Listenin başında %20 ile Sinop yer alırken, onu %19,5 ile Kastamonu ve %18,3 ile Giresun takip etti. Çalışma, sağlıklı bir çevrenin uzun yaşam süresiyle ilişkili olduğunu vurguladı.

Genç Nüfus Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da Yoğunlaşıyor

Araştırmaya göre, Türkiye’nin en genç nüfusa sahip illeri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde bulunuyor. Bu bölgede 65 yaş üzeri nüfus oranının en düşük olduğu iller arasında %3,5 ile Şırnak ilk sırada, %4 ile Hakkari ikinci sırada, %4,2 ile Şanlıurfa üçüncü sırada yer aldı.

Hamsi nerede? Balıkçılar ve hamsi severlerde endişe! Hamsi nerede? Balıkçılar ve hamsi severlerde endişe!

Yaşlı Nüfusun Yalnızlık Oranları Yüksek

Araştırma, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 669 bin yaşlının tek başına yaşadığını ortaya koydu; bu nüfusun dörtte üçünü kadınlar oluşturuyor. Tek kişilik hane oranının en yüksek olduğu il %34,4 ile Balıkesir oldu; onu %34,3 ile Burdur, %34 ile Çanakkale izledi. En düşük oranlar ise %7,8 ile Hakkari, %13,5 ile Batman ve %14,9 ile Van’da kaydedildi.

Eşi Vefat Etmiş Yaşlı Kadınlar Çoğunlukta

Medeni duruma göre yaşlı nüfus incelendiğinde, eşi ölmüş yaşlı kadınların oranının, eşi ölmüş erkeklerin oranından dört kat fazla olduğu görüldü. 65 yaş üstü bireylerin %35,8’i eşiyle, %20,4’ü ise tek başına yaşıyor.

Kastamonu Haberleri

Kaynak: Haber Merkezi