Zonguldak ili kömürle var olan ve kömürle gelişen bir maden şehri olarak bilinir ve adına da “Karaelmas diyarı” denmiştir. Gel zaman git zaman, değişen şartlar ve koşullar içerisinde kömürün stratejik özelliği devam etse de gelinen noktada Zonguldak madenciliği bitme noktasına kadar gelmiş ve hatta can çekişmektedir.
Ereğli Kömürleri İşletmesi (EKİ) ile başlayan ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) olarak devam eden madenlerimizde devlet elinde 7 bin dolayında işçi çalışmaktadır. Oysa yıllar öncesinde bu sayının 40 binden fazla olduğu bilinmekte ve çıkarılan taşkömürünün aylık 7 bin ton olduğu da kayıtlarda vardır. Şu anda ise ocaklarda çıkan kömürün ton hesabı yapmak yerine sadece madenlerin ayakta tutulması yeterli olarak değerlendirilmektedir
ÇATES’in var oluşu da bu madenlerin çalışması ve buraya verilen kömürle ayakta durması birinci hedefti ancak çağ değiştikçe ve modern santraller kuruldukça TTK’nın taş kömürü yerine ithal kömüre dayalı bir üretim ön plana çıkınca TTK’nın da artık sadece adı kalmıştır. Yıllarca kapansın mı kapanmasın mı tartışmasının yapıldığı TTK’nın geleceğinin ne olacağı maalesef net olarak bilinmemektedir. Bu kısa bilgilerden sonra Zonguldak’ın neden geri kaldığını ve partiler üzerindeki etkisini ve şehre yansımasına bir göz atalım.
Yukarıda da ifade ettiğim üzere yıllar öncesinde Zonguldak madenlerinde çalışan 40 bin işçi zor koşullarda çalışsa da aldığı ücretin karşılığı olarak bolluk içerisinde bir yaşam sürmüştür, çoluk çocuğunu yetiştirmiş ve Zonguldak’ın her mahallesinde yer tutarak sahiplenmiştir. Ülkenin hemen her yöresinden insanların yerleştiği ve özellikle de Karadeniz insanının çoğunluk nüfusuyla bilinen Zonguldak’ta yaşamak gerçekten ayrıcalık olarak gösterilmektedir.
Muhteşem sahilleriyle kaplı denizi, yemyeşil ormanları, yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle adına “ALTI KARA, ÜSTÜ ZONGULDAK” lakabıyla da ün yapmıştır. İller bazında geri kalmış bir şehir olarak gösterilen Zonguldak, CHP’den sonra AK Parti Belediyesine geçmesinden sonra gözle görülür bir değişim içine girerek adeta şantiye haline gelmiş ve projelerin bitmesinden sonra da çağdaş bir şehir haline geleceği hedeflenmektedir. İktidarın gücünü de arkasına alan Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve AK Parti Milletvekillerinin de gayretiyle Karaelmas diyarında her anlamda büyük bir değişim yaşanmaktadır.
Kısaca Zonguldak 2023 yılı hedeflerinde her haliyle değişimi görecek ve Zonguldak halkı da Belediye Başkanı Selim Alan’ın ifadesiyle “HEP BİRLİKTE YENİ ZONGULDAK” olarak yaşanabilir bir şehir haline geleceği beklenmektedir.
Bizlerde Zonguldak’ta yaşayan vatandaşlar olarak böyle bir muhteşem şehrin hasretiyle çalışmaların sonlanmasını ve artık derin bir OHHH çekerek “İŞTE YENİ ZONGULDAK” demeyi bekliyoruz.
Kalın sağlıcakla…