ZONGULDAK

TTK’da çalışanların çocuklarına 7 milyon lira öğrenim yardımı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yer altında ve yer üstünde istihdam edilen sandığı üye kişilerden bazılarının çocuklarına bu yıl 7 milyon lira öğrenim yardımında bulundu.

Abone Ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) yer altında ve yer üstünde istihdam edilen sandığı üye kişilerden bazılarının çocuklarına bu yıl 7 milyon lira öğrenim yardımında bulundu. 

1160 ÖĞRENCİYE 7 MİLYON LİRA

Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Zonguldak taş kömürü havzasında çalışan madencilerin çalışma koşularının düzenlenmesinde etkin rol oynamasının yanı sıra emekçilerin yaşamında devrim niteliğinde değişim sağlayarak yenilikler getirdiği ve zaman zaman da Cumhuriyet’in “anıt” kurumlarından olduğu dile getirilen Türkiye Cumhuriyet’inin ilk sosyal güvenlik kuruluşu Amelebirliği tarafından, TTK’da yer altında ve yer üstünde istihdam edilen sandığı üye yaklaşık 7 bin 800 kişiden bazılarının öğrenim gören 1160 çocuğuna 2024 yılında toplamda 7 milyon lira burs yardımı sağlandı.

AMELEBİRLİĞİ’NİN YARDIMLARI

Ayrıca Amelebirliği’nin sandığın üyelerine geçici iş göremezlik, son yardım, iş kazaları yardımları, iş kazaları maluliyet aylığı, iş kazaları maluliyet toptan ödemesi, iş kazaları hak sahipleri aylığı, iş kazaları öğrenim, ödünç para (ikraz), evlilik ve doğum, gayrimenkul ikraz ve misafirhane hizmeti gibi sosyal yardımlar sunuyor.

AMELEBİRLİĞİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kurumsal web sitesinde, Amelebirliği şöyle anlatılıyor:
Amelebirliği, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleri ile Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın sürdüğü dönemde TBMM'de 10 Eylül 1921 tarihinde çıkartılan 151 sayılı yasanın 4. maddesine istinaden 22 Temmuz 1923 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 2608 sayılı kararname Havza-i Fahmiye sınırları içinde maden işletmeciliği yapılan maden işletmelerinde çalışan maden işçilerine sosyal güvenlik hizmeti sunmak üzere kurulan, idari ve mali bakımdan özerk, tüzel kişiliği haiz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur.
Ülkemizde sosyal güvenlik alanında kurulan ilk kuruluş olan Amelebirliği hem ülkemizin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olması hemde sosyal güvenlik uygulamalarının ülkemizdeki ilk örneğini oluşturması bakımından çok önemlidir.
Sandık; sosyal güvenlik, sağlık, sendika, iş güvenliği, eğitim ile ilgili yasaların çıkması ve bunlarla ilgili kurum ve kuruluşların kurulmasına kadar bu hizmetlerini başarılı bir şekilde sürdürmüş ve bu kuruluşların kurulmasından sonra bu hizmetlerini bu ihtisas kurumlarına devretmiştir. Yönetmeliklerini de bu kapsamda güncelleyerek faaliyetlerini sürdürmüştür. 1980 yılından sonra daha çok sosyal sigortaların tamamlayıcı rolünü üstlenen sandık, bugünkü yapısıyla üyelerine sosyal yardımlar sunan biriktirme ve yardımlaşma sandığı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.