Zonguldak taş kömürü madenciliğindeki üretim hedefinin 10 milyon ton/yıl olduğu 
tespit edildi, ancak uzun yıllardır bir türlü hedefe ulaşılamadığı görülüyor.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, TTK değerlendirildi.

Zonguldak Belediyesinde kan aktı! Zonguldak Belediyesinde kan aktı!

“TTK’nın ve özel sektörün üretim hedefi 10 milyon ton/yıl”

Raporda, şu görüşlere yer verildi:
“Zonguldak taş kömürü madenciliğindeki üretim hedefi, ‘TTK tarafından 5 milyon ton/yıl, özel sektörde de 5 milyon ton/yıl olmak üzere toplamda 10 milyon ton/yıl üretim’ yapılmasıdır. Uzun vadeli bir hedef olmakla birlikte yapılan tüm üretim faaliyetleri bu hedefe yöneliktir. 

‘Yatırımlarla ana altyapı hazırlıklarımızın büyük kısmı giderilmiştir’

2000’li yıllardan itibaren havzada taş kömür üretiminin artırılmasının yanı sıra maliyetlerin düşürülmesi amacıyla kurumumuzla yeniden yapılanma programı yapılmış ve bu program kapsamında kuruma sağlanan yatırımlarla ana altyapı hazırlıklarımızın büyük kısmı giderilmiştir.

‘Mekanize teçhizatlar kurum ocaklarında denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir’

2013 yılından itibaren havza jeolojik koşullarına uyum sağlayacak mekanize teçhizatlar kurum ocaklarında denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Bakanlığımız eylem planları içinde enerjide arz güvenliği ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması hedefine hizmet edecek düzeyde yerli kömür üretiminin sürdürülmesine yönelik eylemler yer almakta olup havzada taş kömür üretiminin artırılması yönünde yapılan tüm çalışmalara (yatırım, istihdam, teknoloji transferi gibi) katkı sağlanmakta ve izlenmektedir. 
Son 15 yılda yapılan yatırımlarla verimliliğin ve üretimin artırılması hedeflenmiştir.

‘Amaçlar arasında bölge insanının havzada istihdam edilmesini, bu bölgede var olan madencilik kültürünün devam ettirilmesini sağlamak yer almaktadır’ 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eylem Planları içinde yerli kömür kaynaklarının en rasyonel şekilde tedarik edilerek ülke ekonomisine katkı sağlanması yer almaktadır, bu konuda kuruma gerekli destek ise sürdürülmeye devam edilecektir. Amaç gerek demir-çelik sektörü ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamak ve gerekse enerji sektörüne katkı sunarak bu sektörlerde dışa bağımlılığı azaltmak ve ayrıca bölge insanının havzada istihdam edilmesinin yanı sıra bu bölgede var olan madencilik kültürünün devam ettirilmesini de sağlamaktır.”
 

Muhabir: Orhan Akyüz