Bakan Bolat, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, ekonomi politikalarının ve dış ticaret stratejilerinin olumlu sonuçlar vermeye devam ettiğini vurguladı.

Bakan Ömer Bolat Cari̇ Açik

Cari İşlemler Hesabında Güçlü İyileşme

Bakan Bolat, 2024 yılı Ağustos ayında cari işlemler hesabında 4,3 milyar dolar fazla verildiğini belirtti. Bu fazlanın son 5 yılın en yüksek seviyesi olduğunu ifade eden Bolat, 2024 yılı Ağustos ayında 12 aylık cari işlemler açığının 11,3 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Ayrıca, cari işlemler hesabının 2021'den bu yana ilk kez üst üste 3 ay fazla verdiğini ve 2024’ün ilk 8 ayında sadece 9,7 milyar dolar açık verildiğini kaydetti. Cari açık son 15 ayda 44,4 milyar dolar azaldı.

MTV ve ÖTV’de Sürpriz! Vatandaşa Yeni Vergiler Geliyor! MTV ve ÖTV’de Sürpriz! Vatandaşa Yeni Vergiler Geliyor!

İhracatta Artış, İthalatta Düşüş

Bakan Bolat, ihracattaki artış ve ithalattaki düşüşle birlikte dengeli bir büyüme yapısının desteklendiğini vurguladı. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde cari açığın bir önceki yılın aynı dönemine göre %75,2 oranında azaldığını ve 9,7 milyar dolar seviyesine gerilediğini belirtti. Bolat, bu dönemde ihracatın yıllık %3,5 artışla 262 milyar dolara yükseldiğini, ithalatın ise %8,3 düşüşle 340,7 milyar dolara gerilediğini söyledi.

Hizmet Gelirlerinde Rekor

Ticaret Bakanı, hizmet ihracatının 2023 yılında 106 milyar dolara revize edildiğini ve 2024 Ağustos ayında yıllıklandırılmış hizmet gelirlerinin 111,1 milyar dolara çıkarak rekor kırdığını belirtti. Seyahat gelirlerinin de 52,5 milyar dolara ulaştığını açıklayan Bolat, mal ve hizmet ticaretindeki olumlu gelişmelerin, cari işlemler açığının azalmasında etkili olduğunu ifade etti.

Dış Ticaret Dengesi ve Ekonomik Büyüme

Bakan Bolat, dış ticaret açığının yıllık bazda %33,6 oranında azaldığını ve cari işlemler hesabındaki iyileşmenin, makroekonomik istikrarı güçlendirdiğini belirtti. Ticaret Bakanlığı olarak ihracatın artırılması ve ithalatın düşürülmesi amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: DHA