Türk Hava Yolları (THY) yönetim kurulunun kâr payı dağıtmama teklifi, Genel Kurul'da onaylandı. Dün Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan bildirimde, genel kurulun bu kararı duyuruldu.

162 Milyar TL Net Dönem Kârı

Türk Hava Yolları tarafından TTK ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun Seri: II, 14.1 No'lu Tebliği hükümleri çerçevesinde, Türkiye Muhasebe/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS)'na uygun olarak hazırlanan ve PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından denetlenen 01.01.2023-31.12.2023 hesap dönemine ait konsolide finansal tablolara göre 162.998.000.000 TL net dönem kârı bulunmaktadır.

Akaryakıt Fiyatlarında Dalgalanma Devam Ediyor! Akaryakıt Fiyatlarında Dalgalanma Devam Ediyor!

Enflasyon Muhasebesi ve Yasal Kayıtlar

Vergi Usul Kanunu geçici 33. maddesi gereğince, 31.12.2023 tarihinde Vergi Usul Kanunu (VUK) bazlı kayıtlarda enflasyon muhasebesi uygulanmıştır. Enflasyon muhasebesi uygulaması öncesi yasal kayıtlarda 11.884.059.676 TL net dönem kârı ve 41.585.120.658 TL geçmiş yıllar zararları bulunmaktadır.

Sermaye Piyasası Kurulu Kararları

Sermaye Piyasası Kurulu'nun 07.03.2024 tarih ve 14/382 sayılı kararı uyarınca, kâr payı dağıtım tablosunda karşılaştırma için sunulan 2023 yılı yasal kayıtları için enflasyona göre düzeltilmemiş dönem kârı ve geçmiş yıl zararları baz alınmalıdır. Yasal kayıtlarda yapılan enflasyon muhasebesi öncesi, kayıtlarımızda bulunan dönem net kârı geçmiş yıl zararlarından düşük olduğu için yasal kayıtlarda dağıtılabilecek bir kâr bulunmamaktadır.

Enflasyon Düzeltmesi ve Mahsuplaşma İşlemi

Aynı kararda, hem TMS/TFRS hem de VUK bazlı finansal tablolarda yapılacak olan enflasyon düzeltmesi sonucunda ortaya çıkan geçmiş yıl zararları endeks farklarının mahsuplaşma işleminin Genel Kurul'a sunulması istenmektedir. THY'nin TMS/TFRS tablolarını hazırlarken kullandığı para birimi USD olduğu için bu tablolarda enflasyon muhasebesi uygulanmamıştır. VUK kayıtlarında ise öz sermaye hesaplarında herhangi bir mahsuplaşma işlemi yapılmamıştır.

Kârın Geçmiş Yıllar Kârlarına Transferi

Yukarıda bahsedilen kurul kararı sebebiyle, yasal kayıtlarda kâr payı dağıtımına konu edilecek kaynak bulunmadığından, Türkiye Muhasebe/Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS)'na uygun olarak hazırlanan mali tablolara göre elde edilmiş olan 162.998.000.000 TL net dönem kârının geçmiş yıllar kârlarına transfer edilmesi hususundaki Yönetim Kurulu teklifi, 2023 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda kabul edilmiştir.

Editör: İrem Karagöz