Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Çaycuma ve Çevre Köylerini Kalkındırma, Güzelleştirme Yardımlaşma Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, Çaycuma ilçesine bağlı Karapınar beldesindeki ziyaretleri sırasında verimli tarlaların üretime terk edilişini gözlemlediğinde içinin burkulduğunu bildirdi.

Whatsapp Image 2024 07 29 At 09.54.45 (2)

Yağmur bir anda bastırdı! Yağmur bir anda bastırdı!

“TARIMDAN YOKSUN BIRAKILAN BU ARAZİLERE YAZIK OLMUYOR MU?”

Karapınar Beldesi Tilkiler Mahallesi'nden Karapınar yönüne doğru çektiği fotoğrafının 
dikkatlice incelendiğinde binlerce dönüm verimli sayılabilecek tarım arazilerinin bomboş olarak görüldüğüne işaret eden Başkan Çiloğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Buralarda ekilmiş bir karış yer yok. Neden böyle oluyor? Çocukluğumdan hatırlıyorum… Bu araziler kara sabanla sürülürdü, ekilmedik bir karış yer bırakılmazdı. Hatta kara sabanın girmediği avlu kenarları bile kazmalarla kazılır, sürülen yerlere dahil edilirdi. Bu tarlalarda mısır, buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı, nohut, mercimek ve fasulye ye kadar aklınıza gelebilecek birçok tahıl ve bakliyat ürünleri yetiştiriliyor du. Ne oldu da bu tarlalar boş duruyor? Tarımdan yoksun bırakılan bu arazilere yazık olmuyor mu? Bu saydığım ürünlerin tamamı artık pazarlardan alınıyor. Bu tarlalar ülke ekonomisine neden kazandırılmıyor? Buraların sahipleri yok mu? Yoksa başka sebepler mi var? Önümüzdeki yıllar, tarım ve teknoloji alanında başarılı ülkelerin donemi olacaktır. Bizlerin elimizdeki firsatları bu günden değerlendirmemiz ve tekrar toprağımıza dönmemiz gerekir.”

“TARLALAR ÜRETİME HASRET
ALARM VERİYOR”

Başkan Çiloğlu, acı gerçeği de dile getirerek, “İnsanlık var olduğu sürece tarımın öneminin her geçen gün arttığı sakına dikkatlerden kaçmasın. İnanın ki tarlaların terk edilmiş gibi ekim yapılmaksızın bomboş bırakılması olur şey değil. Çiftçi ve üretici küstüğünden üretimin yapılmaması ‘alarm’ veriyor, ben uyarımı yapıyorum” ifadelerini kullandı.

Zonguldak Haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz