Köpek toplamayan yerel yöneticilere hapis cezası verilecek ve cezanın tekrarı durumunda seçilme yeterliliklerini kaybedecekler.

AK Parti'den Sokak Köpekleri İçin Yeni Kanun Teklifi

AK Parti, sokakları terörize eden başıboş köpeklerle ilgili kanun teklifini tamamladı. Meclis grubunda vekillerin bilgilendirildiği teklif imzaya açıldı. Daha önceki taslakta yer alan uyutma maddesinin kapsamı daraltıldı. Yeni düzenlemeye göre, barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması sorumluluğu yerel yönetimlere veriliyor. Kuduz tehlikesi olan, hastalıklı ve saldırgan sokak köpeklerinin uyutulup uyutulmayacağına veteriner hekimlerden oluşacak bir kurul karar verecek.

Sokak Köpekleri İçin İki Yıllık Süre

Başıboş köpekler sokaklardan toplandıktan sonra kısırlaştırılacak ve aşılanacak ancak yeniden sokağa salınmayacak. Bu köpeklerin bakımı barınaklarda yapılacak. Yerel yönetimlere iki yıllık süre tanınarak barınaklarını yapmaları ve başıboş köpekleri toplamaları istenecek. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suçun tekrarı durumunda ceza artacak ve belediye başkanları seçilme yeterliliklerini kaybedecek. Ayrıca, sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları artırılacak.

Yatırımcılara sevindirici haber... Altını tutabilene aşk olsun! Yatırımcılara sevindirici haber... Altını tutabilene aşk olsun!

Evcil Hayvanını Sokağa Atanlara Ağır Cezalar

Belediyeler, barınak ve diğer bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak. Bu pay başka harcamalar için kullanılmayacak, yapılan denetimlerde başıboş sokak köpekleri için ayrılan payı başka amaçlar için kullanan belediye başkanlarına da ceza verilecek. Evcil hayvanını sokağa atanlara veya yasaklı ırkların üretimini yapanlara hayvan başına 60 bin lira ceza verilecek ve bir daha hayvan sahiplenmeleri mümkün olmayacak.

Yeniden Sokağa Bırakılmayacak

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni düzenlemeyle ilgili olarak, "Şu anda sokaktan alınan bir hayvan kısırlaştırılıp, aşılanıp sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifte bu uygulama sona eriyor. Barınaklarda bakılacaklar. Rehabilite edilemeyen, saldırgan, hastalıklı, kuduz riski olan ve sahiplenme imkânı olmayan hayvanlara uyutma uygulanacak. Belediyeler, barınaklar ve başıboş hayvanların rehabilitasyonu için bütçelerinden pay ayırmak zorunda olacak. Yapmayanlara denetim yapılacak ve ceza verilecek. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa ceza verilecek" dedi.

Gündem Haberleri

Kaynak: Türkiye Gazetesi