SAĞLIK

Sivrisineklerle mücadelede önlemler alınmalı! Sıtma uyarısı

İl sağlık müdürlükleri havaların ısınmasıyla birlikte vatandaşa uyarılarda bulundu. Müdürlükler artan sivrisinek popülasyonuna dikkat çekerek vatandaşları sıtma hastalığına karşı uyardı.

Abone Ol

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, sıcak hava koşullarının artmasıyla birlikte il genelinde artan sivrisinek popülasyonuna dikkat çekerek vatandaşları sıtma hastalığına karşı uyardı.

Sivrisineklerin Dünyanın En Ölümcül Hayvanı Olduğu Vurgulandı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine dayanan araştırmalara göre, her yıl 750 bin insanın ölümüne neden olan sivrisinekler, dünyanın en ölümcül hayvanları arasında yer alıyor. Özellikle sıtma virüsü taşıyan sivrisinekler, yılda 600 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Bu gerçek, insanların kendi icatları olan silahlarla birbirlerini öldürmelerini bile geride bırakıyor.

Sıtmanın Bulaşma Yolları ve Belirtileri Hakkında Bilgilendirme Yapıldı

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü, sıtmanın insanlara parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaştığını açıkladı. Ayrıca sıtmanın kan transfüzyonu, organ nakli, greftler ve kontamine iğnelerin kullanımı gibi yollarla da bulaşabileceği belirtildi. Sıtmanın belirtileri arasında baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kas ve eklem ağrısı gibi nonspesifik bulguların yer aldığı, ardından ateş, üşüme, titreme, terleme, iştahsızlık, kusma gibi semptomların gelişebileceği vurgulandı.

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi Altı Çizildi

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, sıtma hastalığının erken evrelerinde tedaviye başlanması durumunda tam iyileşmenin beklendiğini ancak hayati organ yetmezliği belirtileri ortaya çıktığında durumun ciddileşebileceğini ifade ettiler. Bu nedenle, halkın sıtma konusunda bilinçlenmesi ve önlemlerini alması gerektiğinin altını çizdiler.

Sivrisineklere Karşı Alınabilecek Önlemlerle İlgili Bilgilendirme Yapıldı

Son olarak, sivrisineklerle mücadelede alınabilecek önlemler hakkında da bilgi verildi. Bu önlemler arasında sivrisineklerin üremesi için uygun ortamların yok edilmesi, koruyucu giysilerin kullanılması, uygun böcek kovucuların ve insektisitlerin kullanılması gibi yöntemler bulunuyor.

HABER MERKEZİ

Sağlık Haberleri