Zonguldak, Bartın ve Karabük’te şehit madencilerin yakınlarından Sosyal Güvenlik Kurumlarına (SGK) müracaat etmeleri sonucu işlemleri tamamlanan 496 kişi adım adım kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmişti, işlemleri tamamlanan 95 kişinin daha kısa sürede işe yerleştirilmesiyle toplamda 591 kişiye ekmek kapısı açılmış oluyor.
Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün, edindiği bilgiye göre, Vali Yardımcısı başkanlığında Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü ile Defterdarlık tarafından Zonguldak ve Bartın’da oluşturulan şehit madenci yakınlarına yönelik istihdam hak sahipliği tespit komisyonun sekretaryalıklarını bu işlerin SGK’ları yürütüyor.
Bu arada Karabük’ün Yenice ilçesinden yıllardır Zonguldak’taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Müessese Müdürlüklerinin maden ocaklarında yörenin insanları istihdam edildiğinden, şehit madenci yakınları iş başvurularını Zonguldak SGK İl Müdürlüğüne yapmak zorundalar.
591 ŞEHİT MADENCİ YAKININA EKMEK KAPISI
Zonguldak, Bartın ve Karabük’ten şehit madenci yakını 496 kişi kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmişti, şimdi de işlemleri tamamlanan 95 kişinin daha kısa sürede işe yerleştirilmesiyle birlikte toplamda 591 kişiye ekmek kapısı açılmış oluyor.
Yer altı madenlerinde çalışırken hayatını kaybeden işçilerin yakınlarına sağlanan kamuda istihdam hakkından öncelikle işçinin eşi veya çocukları, yoksa kardeşleri faydalanıyor. Türkiye genelinde de şehit madenci yakını 700’ün üzerindeki kişinin iş başı yapmak için başvurduğu öğrenildi.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN TALİMAT VERDİ, ŞEHİT MADENCİLERİN YAKINLARI İŞ BAŞI YAPIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen kanunla madenci ailelerine çeşitli haklar sağlandı. Daha önce 2003–2014 yılları arasındaki kazalarda ölen madenci işçilerinin ailelerine tanınan hakların kapsamı da genişletildi. Tarih sınırlaması olmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin hak sahibi ailelerine ölüm aylığı bağlandı, aile fertlerinden birine de kamuda istihdam hakkı verildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca, son düzenlemeyle hangi tarihte olursa olsun yer altında çalışırken hayatını kaybeden madencilerin yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarına atamaları yapılmaya başlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hayata geçirilen yasal düzenlemeyle 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan yönetmelik ile kamuda istihdam hakkına ilişkin kurallar belirlendi.
Buna göre, kazanın hangi tarihte meydana geldiğine bakılmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda hayatını kaybeden madencinin bir yakınına kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam hakkı tanındı. İstihdam hakkı başvuruları, kazanın meydana geldiği ildeki SGK müdürlüklerine yapılmakta.
İstihdam hakkında öncelik sıralaması eş, çocuklar, kardeş şeklinde olmakta. Eş ve çocuğun olması halinde eşin başvurusunda çocuklardan istihdam hakkından feragat ettiğine dair beyan istenilmemekte. Çocuğun başvurusunda ise hak sahibi eş ve varsa diğer çocuklardan feragat yazısı alınıyor.
Eş ve çocuğun olmaması durumunda kardeşler istihdam hakkını kullanabiliyor. Birden fazla kardeş var ise diğer hak sahibi kardeşlerden istihdam hakkından feragat ettiklerine dair yazı alınıyor, ferakat beyanı ise noterde düzenleniyor
45 YAŞ ÜZERİ FAYDALANABİLİYOR
Her ne kadar 45 yaşını doldurmuş olanlar istihdam hakkından yararlanamasa da 45 yaşından küçük herhangi bir kişinin bulunmaması durumunda veya sunduğu gerekçe istihdam hak sahipliği tespit komisyonu tarafından kabul edilen 45 yaşından büyükler de istihdam hakkından yararlanabiliyor.
İHTİLAFA KOMİSYON KARAR VERİYOR
Madencinin eş ve çocukları ile kardeşleri arasında hak sahipliği konusunda ihtilaf çıkması halinde, istihdam hakkından kimin yararlanacağına komisyon karar veriyor.
AK PARTİ ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ MUAMMER AVCI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlılığıyla bilinen AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Zonguldak’ın il genelinde TTK’ya bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon ve Armutçuk ile Bartın’ın Amasra müessese müdürlüklerinin yanı sıra özel maden ocaklarındaki kazalarda hayata gözlerini yuman işçilerin yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerine yönelik hükümetlerinin yasal düzenleme getirdiklerini anımsattı.
‘’CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA ŞEHİT MADENCİLERİN YAKINLARINA İŞ KAPILARI ARDINA KADAR AÇILDI’’
Milletvekili Avcı, şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hayata geçirilen yasal düzenlemeyle 3 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de kamuda istihdam hakkına ilişkin kurallar belirlendi.
Cumhurbaşkanımız talimat verdi, TBMM’de kabul edilen kanunla madenci ailelerine çeşitli haklar sağlandı. Daha önce 2003–2014 yılları arasındaki kazalarda hayatlarını kaybeden madenci kardeşlerimizin ailelerine tanınan hakların kapsamı genişletildi. Tarih sınırlaması olmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda yaşamlarını yitirenlerin hak sahibi ailelerinden bir yakınına kamu kurum ve kuruluşlarda sürekli işçi kadrolarında istihdam hakkı tanındı. İş başı yapan madenci yakınlarının mutluluklarının gözlerinden okunduklarına şahit olmamız ise bizleri fevkalade mutlu kıldı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla şehit madencilerin yakınlarına iş kapıları ardına kadar açıldı. Hükümetimiz her konuda olduğu gibi şehitlerimizin yakınlarını yalnız bırakmamıştır, bırakmayacaktır da...’’
“ŞEHİT MADENCİLERİMİZİN YAKINLARINDAN 496’SI İŞ BAŞI YAPMIŞTI, İŞLEMLERİ TAMAMLANAN 95 KİŞİ DAHA KISA SÜREDE İŞE YERLEŞTİRİLECEK”
Şehit madenci yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmelerinin peyderpey aralıksız sürdürüldüğüne dikkati çeken Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlananlar kamu kurum ve kuruluşlarında iş başı yapmışlardı. Şöyle ki şehit madencilerimizin yakınlarından 496’sı iş başı yapmıştı, işlemleri tamamlanan 95 kişi daha kısa sürede işe yerleştirilecek, şimdilik böylece 591 kişiye ekmek kapısı açılmış oluyor. süreçleri itina göstererek adım adım takip ediyoruz. İşlemleri sonuçlananlar, talep ettikleri illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarında değerlendirilmekteler. Cumhurbaşkanımız Saygıdeğer Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi, ‘kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız’ şeklindeki anlamlı mesajı takdire şayandır.
Zonguldak ve Bartın’daki Sosyal Güvenlik Kurumlarına bu illerdekilerinin yanı sıra Karabük’ten de müracaat eden şehit madenci yakınları ile Türkiye genelindeki diğer şehit madenci yakınlarının tamamı kamuda istihdam edileceklerdir’’ diye konuştu.
‘’DURMAK YOK, ÇALIŞMAYA, HİZMET VE ESER ÜRETMEYE DEVAM’’
Milletvekili Avcı, emeğin başkenti olarak dile getirilen Zonguldak’ı hak ettiği yatırımlarla şaha kaldırmaya devam edeceklerine dikkati çekerek, ‘’Dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi ‘Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız’, ‘durmak yok; yola, çalışmaya, hizmet ve eser üretmeye devam’ dedi.
Milletvekili Avcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla TTK’ya alımı gerçekleştirilen emek ve alın terinin simgesi 2 bin maden işçisinin yanı sıra tüm madenciler ile çalışma hayatında ülke ekonomisine katkıları bulunanlara her daim olmak üzere kalben kazasız çalışmalar dilediğini vurguladı.
HABER-MADENCİ FOTOĞRAFLARI: ORHAN AKYÜZ