Aydın merkezli dört ilde düzenlenen operasyonda, kripto para şebekesine yönelik büyük bir darbe indirildi. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) destekli operasyon sonucunda, dolandırıcılıktan elde ettikleri suç gelirini karmaşık para transferleriyle izini kaybettirmeye çalışan şebekenin 9 milyar 411 milyon 572 bin 142 lira işlem hacmi olduğu belirlendi.

I M G 4731

Dört İlde Eş Zamanlı Operasyon

Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Aydın İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda, bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini kripto varlıklar üzerinden aklama suçlarını örgütlü olarak işleyen şebekeye yönelik operasyon düzenlendi. Aydın, İstanbul, Mardin ve Iğdır'da düzenlenen operasyonda 9 şüpheli gözaltına alındı. Ayrıca, 2 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

I M G 4733-1

Şüphelilerin Yöntemleri Ortaya Çıkarıldı

Yapılan incelemelerde, şüphelilerin çok sayıda arkadaşlık, tanışma, sohbet ve buluşma konseptli web siteleri ve sahte sosyal medya hesapları tasarlayıp yayınladıkları, bu platformlar üzerinden mağdurlarla sohbet ederek güven kazandıktan sonra kişisel verilerini ve fotoğraflarını ele geçirdikleri belirlendi. Ele geçirdikleri verileri kullanarak mağdurlara sahte dava, uzlaşma ve icra evrakları gönderip, şantaj yaparak uzlaşma bedeli, avukatlık bedeli ve dava kapama bedeli adı altında ödemeler aldıkları tespit edildi.

Özel Liselere Geçişte LGS Tercihi "Zorunluluk mu, Seçenek mi?" Özel Liselere Geçişte LGS Tercihi "Zorunluluk mu, Seçenek mi?"

Kripto Varlıklarla Suç Gelirlerini Akladılar

Şüphelilerin, mağdurlardan elde ettikleri suç gelirlerini kripto varlıklara çevirerek çok sayıda kripto soğuk cüzdan ve yabancı kripto borsaları arasında transfer yaparak akladıkları ortaya çıktı. Karmaşık kripto para transfer trafiğiyle izlerini kaybettirmeye çalışan şebekenin gizli kripto cüzdanları deşifre edildi.

56 Mağdur Tespit Edildi

MASAK ile koordineli yürütülen çalışmalar sonucunda, şüphelilerin işlem hacminin 9 milyar 411 milyon 527 bin 142 TL olduğu belirlendi. Şebekenin hiyerarşik yapısı içerisinde yer alan ve suç faaliyetlerini organize bir şekilde işleyen 11 şüpheliye yönelik yürütülen planlı faaliyet kapsamında 56 mağdur tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheliler, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal