Yeni düzenlemeler, özellikle milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancıların açtığı okulların ders kitaplarının incelenmesine dair yenilikler içeriyor.
Dijital İçerikler ve Yardımcı Kitaplar Genişletildi
Yönetmelikte, basılı ve dijital ortamdaki yardımcı kitapların incelenmesi ve onay süreçlerine yeni kriterler eklendi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda, kitapların kapsamlı bir değerlendirme sürecinden geçeceği ve dijital içeriklerin daha etkili kullanılması amaçlanıyor.
Öğrencilere Uygun Eğitim Araçları Geliştiriliyor
Yeni yönetmelik kapsamında, eğitim araçlarının hazırlık süreçlerinde dijital çağın gerekliliklerine uygun içerikler üretilecek. Kitapların sınıf seviyelerine uygun elektronik içerikler sunması, öğrencilerin daha etkili bir öğrenme deneyimi yaşamasını sağlayacak.
Kapsamlı İnceleme ve Değerlendirme Kriterleri
Ders kitaplarının yazım, inceleme ve değerlendirme süreçlerinde dikkate alınan beş ana kriter sekize çıkarıldı. Yeni eklenen kriterler arasında "yeni eğitim öğretim programlarının bütünleşik yapısı" ve "ölçme-değerlendirme uygunluğu" bulunuyor. Bu kriterler, kitapların hem pedagojik hem de bilimsel olarak uygunluğunu artırmayı hedefliyor.
Özel Okullara Yönelik Yeni Kurallar
Milletlerarası özel öğretim kurumları ve yabancılar tarafından açılmış özel okulların ders kitapları, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanmadıkça kullanılamayacak. Ayrıca, bu okulların ders kitapları ve eğitim araçları 5 yıllık bir onay sürecine tabi olacak.
Elektronik İçeriklerde Uzmanlaşma
Elektronik içeriklerin hazırlanmasında görev yapacak çoklu ortam tasarımcıları ve inceleme uzmanları için de yeni görev tanımları yapıldı. Bu kişilerin alanlarında uzmanlaşmış olmaları ve en az 5 yıllık deneyime sahip olmaları şartı getirildi.