Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasını sürdüreceğini açıkladı.

Hizmet Sektöründe Şaşırtan Düşüş! Hizmet Sektöründe Şaşırtan Düşüş!

Enflasyonun Ana Eğilimi Yükseldi

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Eylül ayında enflasyonun ana eğiliminde bir miktar yükseliş görüldüğü belirtildi. Bununla birlikte, üçüncü çeyrekte iç talepte yavaşlamanın devam ettiği, bu durumun ise enflasyondaki düşüşü destekleyecek seviyelere yaklaştığı ifade edildi. Özellikle temel mal enflasyonunda düşüş eğilimi sürerken, hizmet sektörü enflasyonunda iyileşmenin yılın son çeyreğinde beklendiği bildirildi. Ancak, enflasyondaki iyileşme hızına dair belirsizliklerin arttığı da vurgulandı.

Sıkı Para Politikası Devam Ediyor

TCMB, sıkı para politikasının iç talepte dengeleyici bir rol üstleneceğini, Türk Lirası'nda reel değerlenme sağlayarak enflasyon beklentilerini iyileştireceğini açıkladı. Merkez Bankası, politika faizinin sabit tutulmasına rağmen enflasyon üzerinde yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu koruduğunu vurguladı. Özellikle aylık enflasyonun ana eğiliminde kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun sürdürüleceği belirtildi.

Enflasyonda Kalıcı Bozulma Görülürse Müdahale Edilecek

Enflasyonda belirgin bir bozulma yaşanması durumunda TCMB, para politikası araçlarını etkin şekilde kullanacağını duyurdu. Ayrıca, kredi ve mevduat piyasalarındaki beklenmedik gelişmelere karşı parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi için makroihtiyati tedbirler alınabileceği belirtildi. Likidite koşullarının da yakından takip edileceği ve sterilizasyon araçlarının aktif bir şekilde kullanılmaya devam edileceği ifade edildi.

Merkez Bankası, fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlama kararlılığında olduğunu yineledi.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: DHA