Dünya, Covid-19 pandemisinin yaralarını sarmaya çalışırken, şimdi de Afrika'da yayılan ve 524 kişinin ölümüne neden olan Maymun Çiçeği Virüsü (Mpox) nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel çapta halk sağlığı acil durumu ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mpox virüsünün uluslararası bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu duyurdu.

Avrupa'da İlk Vaka ve Virüsün Tehlikeli Varyantı
Maymun çiçeği virüsü Avrupa'da ilk kez İsveç'te tespit edildi. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, Stockholm'de bir hastada virüsün daha ciddi bir türü olan Clade I varyantının bulunduğunu açıkladı. Bu varyant, Afrika dışında ilk kez görülüyor ve daha önceki vakalara göre daha tehlikeli.

Covid-19'dan Sonra Yeni Bir Salgın Riski
DSÖ'nün duyurusu, Covid-19'un yarattığı travmaları yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, Mpox virüsünün Covid-19'dan daha ölümcül olabileceği ve yeni bir küresel salgına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün kolay yayılabildiğini ve belirtilerinin su çiçeği ya da sivrisinek ısırıklarıyla karıştırılabileceğini belirtti.

1980 Öncesi Doğanlar ve Çiçek Aşısı Olanlar Daha Dayanıklı
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Mpox virüsünün ölüm oranının yüzde 5'e çıktığını belirterek, 1980 öncesi doğanlar ve çiçek aşısı olanların virüse karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi. Çiçek aşısının yeniden kullanılmaya başlanması gerektiğini vurguladı.

Maymun Çiçeği Virüsü Türkiye'de Görüldü Mü?
Türkiye'de maymun çiçeği virüsü ilk kez 2022'de tespit edildi. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şu anda alarm durumunun olmadığını belirtse de, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Türkiye'de tek tük vakaların görüldüğünü söyledi.

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Mpox virüsü, özellikle ten temasıyla, solunum damlacıklarıyla ve enfekte eşyalarla bulaşabiliyor. Hayvanlardan da insana geçebilen virüs, yakın temas sonucu kolayca yayılabiliyor.

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Mpox'un en bilindik belirtisi vücutta oluşan kabarcıklar. Ateş, halsizlik, baş ve sırt ağrısı, öksürük ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler de virüsün semptomları arasında.

Klima Kullanımı ve İklim Değişikliği: Gizli Tehlikeler ve Çözüm Önerileri Klima Kullanımı ve İklim Değişikliği: Gizli Tehlikeler ve Çözüm Önerileri

Hastalıktan Korunmanın En Basit Yolu
Mpox'tan korunmanın en etkili yolu çiçek aşısı olmaktır. Tanımadığınız kişilerle temastan kaçınmak, virüs taşıma riski olan hayvanlara yaklaşmamak ve kişisel hijyene dikkat etmek de önemlidir.

Editör: Ahmet Furkan Sav