Whatsapp Image 2024 07 17 At 10.50.36

69.2 MİLYON TON DEVASA, GÖZ KAMAŞTIRAN, MÜTHİŞ REZERV

Zonguldak, Karabük ve Bartın'a fark attı! Yine zirvede! | Zonguldak Haber Zonguldak, Karabük ve Bartın'a fark attı! Yine zirvede! | Zonguldak Haber

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, TTK Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nca kurumun 2023 Faaliyet Raporu’nda, Bartın’ın Amasra ilçesinde kurumun uhdesinde yer altındaki üretim alanında bulunan devasa, göz kamaştıran 69 milyon 277 bin 859 ton olduğu bildirilen müthiş kömür rezervinin TTK çalışanları tarafından çevreye zarar vermeden ülke ekonomisine katkı sağlanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülüyor. 

Devletin Bartın’daki kamu kurum ve kuruluşları arasında bulunan TTK’nın Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yer altında ve yer üstünde 594 işçiyle en fazla istihdam edilen iş yeri konumunda bulunmasının yöre halkı tarafından özellikle kentin ekonomisine katma değer katkı sağlamasının yanı sıra ekonomik canlılık yansıttığı dile getiriliyor.

“CANLARINI DİŞLERİNE TAKTILAR, 672 GÜN SONRA PANOLARIN BİRİNDE ÜRETİME BAŞLANIYOR”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022’de meydana gelen ve 43 madencinin şehit  olduğu ocaktaki bölgenin diğer alanlarında canlarını dişlerine takan korkusuz, cesur, yürekli maden işçilerinin 672 gün sonra panoların birinde kömür üretimine başlayacaklarına dikkati çekti.

“TTK, GÖZ BEBEĞİMİZDİR”

Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yer altında 528, yer üstünde de 66 olmak üzere toplamda 594 işçinin istihdam edildiğini anlatan Başkan Çınar, şöyle konuştu:
“Müessese müdürlüğümüzün maden ocağında yüreğimizi dağlayan ve halen acılarını iliklerimize kadar hissettiğimiz o üzücü patlamanın yaşandığı bölgenin dışındaki alanlarda planlamaya göre hazırlık çalışmalarını ivedilikle sürdürdüğümüz birinci panoda planlamaya göre 15 Ağustos 2024 tarihinde üretime başlayacağız, ikinci panoda bu yıl sonunda, üçüncü panoda da 2025’in mart ayında tam kapasiteyle üretime geçeceğimizi umuyorum.
İşçilerin yeni üretim panolarında kazasız çalışmalarını diliyorum.
Şu kesinlikle hafızalara kazınmalıdır ki kömür üretmiş olan bir kamu kurumunun üretim kültürü sonsuza dek yaşatılmalıdır, madencilik kültürü gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Aynı zamanda gelişmekteki pek çok ülkede madencilik endüstride halen önemli yer tutmaktadır. Tek kelimeyle yani kısaca TTK, göz bebeğimizdir.”

MİLLİ SERVETİN 
EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HEDEFLENİYOR

Edinilen bilgiye göre de Batı Karadeniz bölgesinin ‘’incisi’’ Bartın’ın kuzey ucunda yer alan Amasra ilçesi, tarihi boyunca pek çok güzel benzetme ile anılmış.
Plinius’un ‘’zarif ve güzel’’, Cenovalıların ‘’çiçekli kale’’, Zeki Müren’in ‘’küçük Capri’’ olarak adlandırdığı ilçe, Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından ‘’Çeşm-i Cihan’’ (dünyanın gözü, dünyanın değerlisi) sıfatlarına layık görülmüş. 1940 yılında turizm faaliyetlerine başlayan ilçe bugün de çok sayıda turisti ağırlayan bir cazibe merkezi konumundadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk turizm ilçesi olma özelliğine sahip Amasra’da yer altındaki devasa dudak uçuklatan milli servet kömürün çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Bartın Haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz