Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde 14 Ekim 2022’de meydana gelen 43 madencinin şehit olduğu ve kendilerini de “yasa boğduğu” grizu patlamasının yaşandığı günden bugüne dek geçen 606 gündür taş kömürü üretiminin gerçekleştirilemediğine dikkati çekti.
“Üretime geçebilmemiz için ivedilikle 150 maden işçisine ihtiyacımız var”
Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yer altında 528, yer üstünde de 66 olmak üzere toplamda 594 işçinin istihdam edildiğini anlatan Başkan Çınar, şöyle devam etti:
“Hazırlık aşamalarımızı daha hızlı yürütebilmemiz için hesaplamamıza göre ivedilikle gruplu 150 maden işçisine ihtiyacımız var. Şu anda mevcut madenci kardeşlerimizin özverili çalışmalarıyla üretim aşamasına geçebilmek için hazırlık çalışmaları yürütülmekte. TTK’ya 2 bin işçi alımında bizim müessese müdürlüğümüzde 400 maden işçisi iş başı yapacaktı, ancak grizu patlaması yaşandığından üretim yapılamayacağı göz önünde bulundurularak sadece 105’i burada istihdam edildi, 295 kişinin ise kurumun Zonguldak’taki diğer müessese müdürlüklerinde kayıtları yapıldı. Bize tahsis edilen işçi sayısının tamamı burada iş başı yaparak yer altındaki hazırlık çalışmalarını bir an önce tamamlayıp üretime geçmeyi istiyoruz. Bu çağrımızın dikkate alınması kurumun menfaati açısından önem arz etmektedir, çünkü üretim miktarına önemli ölçüde katkı sağlanacaktır.”
“30 yıllık taş kömürü rezervi var”
“Burada üretilmeyi bekleyen 30 yıllık taş kömürü rezervi var, ekonomiye katkısının ne ölçüde olduğunu uzmanlar hesaplayabilir” diyen Başkan Çınar, “Şu anda kömür ocaklarımızdaki 5 ayrı üretim bölgesinde hazırlık çalışmaları kapsamında betonlama ve tarama işleri hummalı şekilde yapılmaktadır. Burada 30 yıllık taş kömürü rezervi var, ancak az işçiyle çok iş yapmak zorunda kalıyoruz. Var olan işçi açıklarının giderilmesi zaruridir” dedi.
“Madenciler karamsar, psikolojik desteğe ihtiyacımız var, Bartın halkının ve siyasetçilerinin yanımızda olmalarını istiyoruz”
Başkan Çınar, TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nün özelleştirileceğine yönelik bazı siyasetçilerin açıklamalarda bulunduklarını, bunun da madenciler üzerinde olumsuz etki yarattığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Yüreklerimizi dağlayan grizu patlamasının ardından şehit olan 43 madenci kardeşimizin acısı dinmemişken buranın özelleştirileceği söylemlerinden çalışan madenci kardeşlerimiz karamsar, psikolojik desteğe ihtiyacımız var, Bartın halkının ve siyasetçilerinin yanımızda olmalarını istiyoruz. Bu konuyla ilgili söz sahibi yetkililerin beklediğimiz müjdeli açıklamayı
yaparak biz madencilerin yüreğimize su serpmelerini bekliyoruz. Çünkü zor süreçten geçiyoruz. Dediğim gibi psikolojik desteğe de ihtiyacımız var.”