Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında kullanılmak üzere kanser riski taşıdığı iddia edilen 2 bin 300 metreküp Fenol Dolgu Köpüğü alımı temini için ihale gerçekleştirildi.
Edinilen bilgiye göre, TTK Satınalma Dairesi Başkanlığı’nca, kuruma bağlı müessese müdürlüklerinden Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra’daki ocakların ihtiyacı olan 2 bin 300 metreküp köpüğün satın alınması için ihaleye çıkıldı.
İHALE YAPILDI
Yetkililer, ihalenin 18 Mart 2024 tarihinde sonuçlandığını bildirdiler.
FENOL DOLGU KÖPÜĞÜ NEDİR?
Edinilen bilgiye göre, Fenol Dolgu Köpüğü şöyle tanımlanıyor:
Yangın ile mücadele amacıyla üretilen 4 grup malzemeden biri Fenol Dolgu Köpüğü’nün kimyasal özellikleri yoğun asitlere karşı dayanıksızdır. Metalleri korozyona uğratabilir. Küflenmez ve Haşarat barındırmaz. Tercih edilen kullanım yerleri, suyla temas etmeyen yüksek sıcaklıklı yüzeylerin yalıtımı ve metal olmayan tesisat borularında kullanılır.
Yeraltı madenciliğinde boşlukların doldurulması için kullanılan dolgu köpüğüdür.
Kimyasal dolgu köpüğü olarak da yaygın olarak bilinmektedir.
Yeraltı madencilik sektöründe kayaçlarda, kazı yerlerinde, tahkimat aralarında ve tavanda oluşan boşluk ve aralıkları doldurmak, kömür pasajlarında kömür yüzeylerini izole etmek ve kendiliğinden yanmayı önlemek ve yangın barajlarının sızdırmazlığını sağlamak amacıyla fenol formaldehit bazlı dolgu köpükleri kullanılmaktadır.
BAŞLICA KULLANIM ALANLARI
• Yangınla mücadelede
• Galeri ve ayaklarda kazı alanlarının doldurulmasında
• Gaz birikimini önlemek amacıyla boşluk doldurmada
• Kömürün hava ile irtibatını kesmede (Yalıtım amaçlı)
• Yangın barajları yapmak ve/veya mevcut yangın barajların sızdırmazlığını sağlamak amacıyla kullanılır.
KİŞİLERİN KANSER OLMA RİSKİ VAR
Yeraltında yapılan uygulamalarda yönetmelikler gereği belirlenen yasal sınır değerlerinin (%0,1) üzerinde formaldehit içerikli kimyasallar kullanılmamalıdır.
Sınır değerinin üzerinde olan kimyasallar ile yapılan uygulamalarda ortamda bulunan kişilerin kanser olma riski vardır.
Yönetmeliklere göre işveren tehlikeli kimyasal maddelerden oluşan riskleri ortadan kaldırmakla sorumludur. Ortadan kaldıramadığı takdirde riskleri en az düzeye indirmek için her türlü önlemi alması gerekmektedir. İşveren tehlikeli kimyasal madde yerine çalışanların sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde veya işlem kullanmak zorundadır.
HABER: ORHAN AKYÜZ
Zonguldak Haberleri