ZONGULDAK

Madenci kentine “Kültür Sanat ve Turizm Kasabası”! | Zonguldak Haberleri

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Zonguldak’a “Kültür Sanat ve Turizm Kasabası” kurma niyetleri olduğuna dikkati çekti.

Abone Ol

“200 DÖNÜMLÜK ‘KÜLTÜR SANAT VE TURİZM KASABASI’ KURMA NİYETİMİZ VAR”

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk İli olmasının yanı sıra emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın ZTSO Başkan Demir, gazeteci Orhan Akyüz’e yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:
“Merkez ilçemizin Asma Mahallesi’ndeki Üzülmez Kültür Vadisi’nde iki adet binanın restorasyonu ile başlayan güzel bir süreç var. Zonguldak, endüstriyel miras denen kavramın ne olduğunu, şu anda endüstri iki binayla tanımış hale geldi. Bunların fonksiyonlandırılmasıyla ve vatandaş tarafından kullanılmasıyla daha da bu bilinç pekişecek. Yine Üzülmez Kültür Vadisi’nde bu sadece iki binayla kalmasın, etraftaki 200 dönümlük araziyi bu defa ‘Üzülmez Kültür Vadisi’ değil, ‘Üzülmez Kültür Sanat ve Turizm Kasabası’na çevirelim. Arazi var orada 200 dönüm. 

‘HEDEFİMİZ, ZONGULDAK’TAKİ YERLEŞİK İNSANLARIN KÜLTÜREL SANAT İHTİYAÇLARINI GİDERMEK’

Burada da hedefimiz Zonguldaklı vatandaşların, Zonguldak‘ta yerleşik insanların kültür sanat ihtiyaçlarını gidermek, aynı zamanda da gelen turistlerin ziyaret edebileceği bir merkez haline buraya getirmek. Buraya da yine sayın valimizin himayesiyle bir çalışma grubu kuruldu, ilgili belediye, ilgili kurumlar, TTK (Türkiye Taşkömürü Kurumu) başta olmak üzere çalışmaya başladık. 

‘HEDEFİMİZİ BÜYÜTTÜK’

Hedefimizi büyüttük, eskilerin bir lafı var ‘Türk’ün aklı gözündedir’ diye… Bizim. endüstriyel mirasın ne olduğunu insanlara göstermemiz gerekiyordu. 1890’lardan kalma lavuar (kömür yıkama tesisi) binasıyla, 1930’lardan  kalma atölye binasını restore ederek ortaya çıkartınca insanların hoşuna gitti ve o konuda bir algı oluştu, şimdi inşallah onu büyüteceğiz. 

‘BURADA ÇOK KIYMETLİ ENDÜSTRİYEL MİRAS BİNALARI VAR ‘

200 dönümlük bir ‘Kültür Sanat ve Turizm Kasabası’ kurma niyetimiz var, düşündüğümüzde butik otel olsun istiyoruz, sanat atölyeleri olsun istiyoruz, müze olsun, müzayede evi olsun, çünkü burada çok kıymetli endüstriyel miras binaları var. Rombaki Konağı’nın butik otel olmak için muhteşem bir potansiyeli var. otel binası var, eski sinema binası var, onlardan birini heykel atölyesi yapmak lazım, birini resim atölyesi yapmak lazım.

‘ÜNİVERSİTEMİZİN GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ VE KONSERVATUVARDAKİ SANATÇILARA YÖNELİK SANATLARINI İCRA EDECEKLERİ ALANLARIN YARATILMASI GEREKİYOR’

Özellikle Bülent Ecevit Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ve konservatuvardaki sanatçılara yönelik sanatlarını icra edecekleri alanların yaratılması gerekiyor. Bu sanatçılarımıza, şehirdeki insanların da  izleyeceği, takip edeceği ortamları yaratmak lazım. Zonguldak‘ta özellikle merkez bölgede kültür sanat faaliyetlerinin üreticisi de çok, tüketicisi de çok, ama bunları buluşturacak bir ortama ihtiyaç var. Dolayısıyla Üzülmez Mahallesi’nin böyle potansiyeli var, biz de o potansiyel üzerinde şu anda çalışıyoruz.”