Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Terzi Köyü’ndeki Terzi İlköğretim Okulu öğrencilerinin, ziyaretlerine gelen Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümü öğrencilerini ve öğretmen adaylarını bağırlarına basmaları duygulandırdı.
BAŞKENTTEN EMEĞİN BAŞKENTİ KARAELMAS DİYARINA ANLAMLI ZİYARET
Gazeteci Orhan Akyüz’e whatsApp üzerinden gönderilen fotoğrafların yanı sıra bilgi notunda, Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümü öğrencilerinin birleştirilmiş sınıflı köy okulu Terzi İlkokulu'na yapmış oldukları ziyaret ve beraberinde gerçekleştirilen müzik, resim, drama atölyelerin, miniklerin ve öğretmen adaylarının unutulmaz anlar yaşamalarını sağladığı bildirildi.
YERLİ MALI YEMEĞİ İKRAM ETTİLER
Bilgi notunda, Ankara’dan gelen konuklara Terzi İlkokulu sınıf öğretmeni Samet Terzi ile okul öncesi öğretmen eşi Elif Terzi’nin yakın ilgi gösterdikleri, Pınarcık Yaslar İlkokulu öğrencilerinin katılımı ve Terzi Köyü kadınlarının da misafirperverlikleriyle davetin daha da keyifli bir hal aldığı, birlikte yenen yerli malı yemeğinin de güne ayrı bir değer kattığı ifade edildi.
ÖRNEK ÖĞRETMEN ÇİFTİN HAYATA GEÇİRDİĞİ KÖY İLKOKULUNDAKİ MÜZE TARİHE IŞIK TUTUYOR
Bu arada 7 Temmuz 2023 tarihinde de İmza Gazetesi’nde haberleştirdiğimiz Terzi Köyü’ndeki ilkokulda örnek öğretmen çift sınıf öğretmeni Samet Terzi ile okul öncesi öğretmen eşi Elif Terzi’nin hayata geçirdiği Terzi̇ Sanat ve Tarih Müzesi, köy okulundaki öğrencilerin yanı sıra ziyaretçilere de keyifli anlar yaşatıyor.
EŞSİZ MÜZEDE BİR NESİL FİLİZLENİYOR
Derslerin keyifle anlatıldığı eşsiz görülmeye değer müzede geçmişini bilen ve tanıyan bir nesil filizleniyor, milli ve manevi değerlerin tohumları da 3 yaşından itibaren atılmaya başlanıyor.
Ayrıca yünden başlayıp çıkrık ile iplik yapımı, kumaş dokuma, yöresel kıyafetlerin serüveni, duvar halıları, elpek bezi ve geleneksel sandık anlatılıyor.
MÜZEDE ZAMANDA YOLCULUK
Tekerleğin icadı, taş tekerlekten başlayarak ahşap, kauçuk ve günümüz tekerleklerine kadar dokunarak öğretiliyor.
Taşların birbirine vurularak çıkan kıvılcım eşliğinde başlayan ateşin ve ışığın macerası kandiller, madenci fenerleri, gaz lambaları, lüküslerden halojen lambalara kadar anlatılıyor.
Mühürler, paralar, beşik, semer, kömürlü ütü, Terzi Köyü'nün siyasal mirasını taşıyan oy sandığı, il sayısının henüz 67 olduğu kumaş haritalar ve daha niceleri ile geçmişi yeni nesillere henüz fidanken aktaran ‘’Ağaç Yaşken Eğilir’’ şiariyla oluşturulmuş bu müzenin Kdz. Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Harun Akgül’ün takdirini kazandığı öğrenilirken, desteklenmesi gereken çalışmalar olarak nitelendirmesi de mutluluk verici.
DOĞAYLA İÇ İÇE EĞİTİM
Öğretmen Samet Terzi ile doğayla iç içe yapılan eğitimlerde yumurtadan civcive kuluçka süreci, ağaç aşılama (kalem aşısı), çeşitli hayvanların üretimi ve bakım çalışmaları, ahşap tasarım çalışmaları, tarım faaliyetleri, sirke üretimi ve daha niceleri insanı şaşırtıyor.
Tesadüfen eseri gördüğüm bu okulda hem geçmişe gitmek, hem de geleceğe dair umut tazelemek mutluluk vericiydi.
GELECEK NESİLLERE YÖN VERMEK
Sınıf öğretmeni Samet Terzi,
Karadon Ziya Gökalp İlkokulu'ndaki öğrencilik yıllarında okulun girişindeki bitki desenli kömür parçası ve Zonguldak Atatürk Anadolu Lisesi'ndeki dönem ödevi (paralarımız) ile ilk adımlarını attığı geçmişini bilmeyen bir neslin geleceğine yön veremeyeceği anlayışıyla oluşturduğu bu müze ile öğretmenliğin esas gayesinin bilgi vermekten öte gelecek nesillere yön vermek olduğunu hepimize hatırlatıyor.