Gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın bazı manavlarında satışı yapılan çiğ kestane fiyatları boyutlarına göre alev alev cepleri yakıyor.
FİZİKİ GÖRÜNÜMLERİNE GÖRE FİYATLANDIRILIYOR
Şehir merkezindeki Halk Manavı’nın görevlisi Can Karadağ, iş yerlerinde satışa sundukları kestaneleri fiziki görünümlerine göre kilogramı 200-300-400 lira olmak üzere 3 kategoride fiyatlandırdıklarına dikkati çekti.
“KESTANE BULAMIYORUZ”
Sonbahar ve kış mevsiminin lezzetlerinden kestaneleri 2022’de kilogramını 80-150 liradan sattıklarını, son yıllarda ise rekoltesinde düşüş yaşanmasından dolayı 2023 ve 2024’de ister istemez fiyatlarında artış olduğuna dikkati çeken Karadağ, şöyle konuştu:
“Manavımızın tezgahlarındaki çiğ kestaneleri Zonguldak’ın il genelinden temin ediyoruz, ancak bulmakta zorlanıyoruz, çünkü rekoltesinde inanılmaz düşüş olduğundan fiyatları tavan yaptı. 2023 ve 2024 fiyatları kilogram başına hemen hemen aynı. Bizler de müşterilerimize uygun fiyattan kestanenin satışını yapmak isteriz, fakat dediğim gibi kestane yok olmaya yüz tutmuş durumda. İnanın ki kilogramını 200-300-400 liradan sattığımız kestaneye yine de inanılmaz talep olduğunu görüyoruz. Kestaneye en fazla zarar veren böcek türü gal arası ve mevsim şartlarının değişkenliğinin, ağaçların hastalanmasına yol açarak ürünün rekoltesinin düşüşüne neden olduğunu tahmin ediyoruz. Kestane üretimiyle ilgili tedbirin mutlaka alınması lazım.”
“NERDEN NEREYE, KESTANE KEBAP HAYAL”
Bazı vatandaşlar da çiğ kestanelerin fiyatlarındaki inanılmaz artıştan tüketicilerin olumsuz yönde etkilediğini belirterek, “Bu fiyatlara tanık olunca, çocukluk yıllarımızda oyun oynarken kestane ağaçlarının dibinde gördüğümüz iri iri parlak görünümlü kestaneleri kimi zamanlar beğenmeyip toplamadığımız anlar aklımıza geldi. Nereden nereye, pişirirken
içimizi bile ısıtan kestane kebap yemek neredeyse hayal oldu. Bu günleri de görecektik demek ki… Şunu söylemekten geçemeyeceğiz, kestane hasadındaki düşüş tüketicilerin ellerini ve ceplerini fena yaktı” dediler.
KESTANE GAL ARISI
Kestane gal arısı, dünya genelinde kestaneye en fazla zarar veren böcek türüdür. Erginleri yaz aylarında çıkmakta ve birkaç gün içinde yumurta bırakmaktadır. Kestane gal arısı, yoğun istila durumunda kestane meyvesi ve odun üretimini azaltabilmektedir. Avrupa'daki ilk kaydı, 2002 yılında İtalya'da yapılmıştır.
PİŞMİŞ KESTANENİN FAYDALARI
Bu değerli meyve aynı zamanda kan dolaşımını düzenleyerek ve kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olarak kalp damar sağlığını destekler. Kestanenin içeriğinde bulunan B vitamini, sinir sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunurken mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin üretimini destekler.
KESTANEYİ ŞEKER HASTALARI TÜKETEBİLİR Mİ?
Kestanede bulunan yüksek lif içeriği, kan şekerindeki ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, şeker hastaları kestane tüketebilir. Kestane doğal olarak şeker içeren bir besin olduğu için burada dikkat edilmesi gereken nokta, şeker hastalarının kestaneyi aşırı miktarda tüketmeye özen göstermeleridir.
KESTANENİN ZARARLARI
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilmektedir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir. Kestanenin pişirilerek yenmesi gerekmektedir. Özellikle şeker hastaları için nişasta ve şeker dikkat edilmesi gereken gıda bileşenleridir.