KARABÜK BAKLABOSTAN ŞELALESİ

Berberler ve kuaförler ücretsiz olacak! Berberler ve kuaförler ücretsiz olacak!

2017'de Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Karabük İli, Merkez İlçesi, Başköy Köyü Baklabostan mevkiinde bulunmaktadır. Tamamen ormanlık bir alanda yer almaktadır. Alanın içinden geçen Baklabostan Deresi üzerinde yer alan Baklabostan Şelalesi doğal ormandan sonra sahanın en önemli kaynak değerini oluşturmaktadır.

Karabük ilinden, Esentepe Mahallesi, Kapullu Köyü, Başköy istikametinden stabilize orman yolundan gidilerek, 20 Km sonra tabiat parkına ulaşım sağlanabilir.

Tabiat Parkı yeni ilan edildiğinden dolayı şu anda yeni yapılanDoğa Eğitim Merkezi dışında herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Alanda Karabük Orman İşletme Müdürlüğü, Büyükdüz Orman İşletme Şefliğine ait eski binalar bulunmaktadır. Konaklama, Piknik Alanı, Oyun Alanı, Manzara Seyir noktaları ve Yürüyüş Parkurları planlanmaktadır.

Gelişme Planıile eyzaj ve uygulama planlarının yapım çalışmaları tamamlanmıştır. 

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar! (2)

KARABÜK CAM TERAS 

Karabük'ün turistik ilçelerinden biri olan hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle ünlü Safranbolu'da Tokatlı Kanyonu üzerine yapılan Kristal Cam Teras Safranbolu, yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Kanyonun üzerine kurulan cam terasın yüksekliği 80 m iken, genişliği ise 11 m'dir. Yaklaşık 75 tona kadar ağırlık taşıyabilen teras, aynı zamanda ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Kristal Cam Teras Safranbolu'nun terasında kullanılan camlar ise 3 cm kalınlığında 3 adet camdan oluşmaktadır.
 
Safranbolu'nun muhteşem doğası eşliğinde farklı bir tecrübe yaşatacak olan bu terasın manzarası da görülmeye değer güzelliktedir. Temelleri oldukça sağlam atılan teras her yıl çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapmakta olup, yaklaşık 100 m2'lik bir alana sahiptir. Aslen Kristal Cam Teras Safranbolu tek seferde 400 kişiyi birden taşıma kapasitesine sahip olmasına rağmen, gezi sırasında ise maksimum 30 kişinin çıkmasına izin verilmektedir.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar!

KARABÜK HARİANAPOLİS ANTİK KENTİ

Karabük ilinin Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, yapılan araştırmalara göre Roma dönemi 4. yüzyılda kurulmuş bir yaşam alanıdır.

İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta olan antik kent, zengin kalıntıları günümüze taşımış önemli bir kenttir. Başka hiçbir antik kentte rastlanmayan özelliklerinin dışında, henüz gün ışığına çıkmamış daha çok kalıntı olduğu bilinmektedir.

Sütun başlıkları, surlar, kiliseler, kaya mezarları, gözyaşı şişeleri, mahsenler, ve su sarnıçları bulunan Hadrianapolis Antik Kenti’nde tarih kitaplarında geçen para basımı için bir darphane kurulmuştur; fakat yeri bulunamamaktadır. İlgi çekici mozaikleriyle, sütunlarıyla ve freskleriyle hala göz doldurmaya devam eden Hadrianapolis Antik Kenti, tarihi gezi alanı için inanılmaz güzellikte bir bölgedir.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar! (3)

KARABÜK- SAFRANBOLU BULAK KANYONU

Safranbolu merkezine yaklaşık 8 km mesafede Bulak Köyü sınırları içerisinde yer alır. Uzunluğu 6 km’ye varan mağaranın yalnızca ilk 400 metresi ziyarete açık olup ülkemizin 4. büyük mağarası niteliği taşıyan bünyesindeki dikitler, sarkıtlar, travertenler, göletler ve yer altı su kaynağı ile bir tabiat harikasıdır. Ziyaretçiler, girişin ardından dar bir bölümden geçerek ulaştıkları ana galeriye girdiklerinde mağaraya özgü muhteşem görüntü ile karşı karşıya kalırlar. Mağaranın içerisinde ilerledikçe de bu güzel görüntü etkisini arttırarak devam eder. Mağaranın ilerleyen bölümlerinde mağara içerisinde yer alan su kaynağı, yer yer 10-15 m’lik yükseklikten düşerek şelale oluşturduktan sonra sifon yaparak yer altında kaybolmaktadır. Daha sonra bu su, birinci giriş ağzının bulunduğu noktada tekrar yüzeye çıkarak, Mencilis kaynağı çıkış ağzını oluşturmaktadır.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar! (4)

KARABÜK- SAFRANBOLU TARİHİ ÇARŞI

Safranbolu ilçe merkezinden aşağı yukarı 2 km uzaklıkta yer alan Safranbolu Eski Çarşı’ya ulaşım; konumu nedeni ile oldukça rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Safranbolu Eski Çarşı’ya ulaşım gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler; özel araçlar, taksiler ve toplu taşıma araçları aracılığı ile kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir. Safranbolu ilçe merkezine yakın konumda bulunan gezginler; yaya olarak da kolayca ulaşım gerçekleştirme şansına sahiptir.

Safranbolu Eski Çarşı’da, ilçenin yöresine özgü hediyelik eşyalar bulmak mümkündür. Tatilciler; burada yöresel eşyaların yanı sıra çeşitli lokum ve yiyecek çeşitlerinin de tadına bakabilir, sevdiklerine hediyeler satın alabilir.

Safranbolu Eski Çarşı, yılın her günü ve günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Safranbolu Eski Çarşı’ya giriş yapabilmek için herhangi bir giriş ücreti ya da giriş kısıtlaması bulunmamaktadır.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar! (5)

SAFRAN ÇİÇEĞİ

Safranbolu’ya adını veren “Safran” çok eski çağlardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanılan soğanlı bir bitkidir. Çiğdemle yakın akraba olan bu bitkinin (Crocos Savitus) anayurdunun Akdeniz ve İran olduğu sanılmaktadır. Ortalama 20-25 cm'e kadar boylanabilen safran bitkisi Ağustos Eylül  aylarında soğan  şeklinde ekildikten sonra Ekim ayında huni biçiminde mor çiçekler açar. Çiçeklerin tam ortasında üç parçalı, kırmızımsı turuncu tepecikler  yer  alır.

Sabah güneş doğmadan toplanıp kurutulan ve baharat olarak kullanılan bu organlar bileşimindeki koyu sarı renkli boyama maddesinden ötürü içine katıldığı yiyeceği sarıya boyar. Çiçekler açtıktan sonra tepecikler tek tek elle toplanıp kömür ateşinin üzerinde bal mumu ile karıştırılarak kurutulur. Yaklaşık 10 gram safran elde etmek için 1430 tepecik gereklidir. Bu nedenle pahalı ve değerli bir ürün olan safranın yerini günümüzde başka gıda boyalar almış olmasına rağmen Akdeniz ülkeleri İle İran ve Keşmir’de hala yaygın olarak kullanılmaktadır. En çok balık ve pirinç yemeklerine, bazı Akdeniz ülkelerinde ise ekmek ve pastacılık ürünlerine katılır.

Her yıl safran çiçeği toplama mevsiminde safran çiçeği bahçelerine girişler mümkündür.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar! (6)

BONUS

SAFRANBOLU LOKUMU

Karabük'ün ağızda eşsiz tat bırakan lokumları en eski tatlarından biri olmakla birlikte yerli ve yabancı turist tarafından en beğenilen yiyecektir.

Safranbolu Lokumunun en büyük özelliği diğer lokumlara göre daha hafif olmasıdır. Yedikten sonra ağızda şekerli bir tat bırakmaz.  Ayrıca içine katılan safran da eşsiz bir tat verir. Sade, safranlı, çifte kavrulmuş, güllü ve fındıklı çeşitleri bulunur. Osmanlıca rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen Lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu’da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla Turkish Delight adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı. Daha önceleri bal ya da pekmez ve un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda Kelle şekeri olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

Karabük'te gezilecek tarihi ve doğal alanlar!-1

Editör: Aybüke Ünal