Çaycuma Belediye Meclisi ekim ayı toplantısında yapılan değerlendirmeler sırasında, Çaycuma’nın, her yüz nüfus için yapılan sokak hayvanı kısırlaştırma sayısında büyükşehirlerin çok önünde olduğu ortaya çıktı.

Çaycuma Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısı Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. Meclis Üyeleri ve daire amirlerinin katıldığı toplantıyı, eğitimci – şair İbrahim Behçet Kalaycı’nın büstünün açılışı için Çaycuma’ya gelen oğlu Hasan Kalaycı da izledi.
Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın eylül ayında yapılan çalışmalar hakkında meclisi bilgilendirdiği toplantıda Belediye Veterineri Doğuş Özdil sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda meclise bir brifing sundu. Arasta’da bir dükkânın Halk Eğitim Merkezine beş yıllığına bedelsiz tahsis edildiği toplantıda yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle Ankara’da tedavi gören İmar Komisyonu Üyesi Kaya Gün’ün yerine Olcay Aydın getirildi.


ÖZDİL: “SOKAK HAYVANLARI TÜRKİYE’NİN PROBLEMİ”
Geçen ayın toplantısında tartışma yaşanan sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmalar konusunda meclise açıklamalarda bulunan Belediye Veterineri Doğuş Özdil, Çaycuma’nın nüfus oranına göre Türkiye’nin en çok kısırlaştırma yapan kentlerinden biri olduğunu söyledi. Çaycuma’da 2022-2023 yılları içimde 648 adet kısırlaştırma yaptıklarını söyleyen Özdil, “Sokaklarda köpek olduğu için halkımız tarafından çalışma yapılmadığı düşüncesi oluşuyor, fakat böyle bir şey söz konusu değil. Bizim kırsal nüfusumuzun çok fazla olması Çaycuma’daki köpek popülasyonunu etkiliyor. Köylerde yıllardan beri dişi köpekler doğum yapar yavruları ilçe ve belde merkezlerine bırakılır. Süreç yıllardır bu şekilde işliyor. Çaycuma Belediyesi yılda her yüz kişi başına 2,48 köpek kısırlaştırırken bu rakam Ankara Büyükşehir Belediyesinde 0.41, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde 0.26, Konya Büyükşehir Belediyesindeyse yalnızca 0,21’de kalıyor. Bu aslında Türkiye’nin problemi. Beldelerde barınak yok, komşu belediyeler de köpeklerini bize bırakıyor.” dedi


“BİR KAMPANYA İLE TÜM HAYVANLARI BU YIL KISIRLAŞTIRALIM”
Konuyla ilgili meclis üyelerine değerlendirmelerde bulunan Başkan Kantarcı ise, “Rakamlardan anladığım kadarıyla kısırlaştırmada epey yol almışız. Kalan hayvanları da bir kampanya ile hızla kısırlaştırma yapmamız, kısırlaştırılmış hayvanlarımıza da sahip çıkmamız gerekiyor. Kısırlaştırma deyince basit bir şeymiş gibi algılanıyor, neticede bir ameliyat bu. Bizim imkânımız kapasitemiz belli. Tabi arkadaşlarımızla beraber 648 sayısı da çok ciddi bir rakam ama buna bir şekilde ilave veterinerler ve ameliyatlar yaparak biz bir sene içinde hayvanların tamamını kısırlaştıralım ve bu hayvanlara da sahip olalım, diğer hayvanların gelmesine de engel olalım.” dedi.

Zonguldak Westalife Avm yerine ne geliyor? | Zonguldak Haberleri Zonguldak Westalife Avm yerine ne geliyor? | Zonguldak Haberleri


KANTARCI: “KENDİMİ ÇARESİZ, ACİZ HİSSETTİĞİM TEK KONU BU”
Problemin çok olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, “On yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, kendimi çaresiz, aciz hissettiğim tek konu bu. Eğer bu konunun da ilave bir takım çalışmalarla kontrol alma imkânı varsa ben bütün o çalışmalarım bir tarafa bırakır bunun yanında olurum. Kaynak ayırmaktan da kaçmam. Halktan da destek alırız. Bu arada uzunca bir zamandır uğraşıyoruz, sokak hayvanları için yeni bir yaşam alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Onun da ağır bir prosedürü var. Bir engel çıkmazsa, yeni bir yer belirlendi, onun da yazışmaları tamamlandığında önümüzdeki 2024’ten itibaren daha büyük ve modern bir sokak hayvanı yaşam merkezini Çaycuma’ya kazandıracağız. Ama bu meseleyi çözmüyor, burada asıl sorun yaşam biçimimizden kaynaklanıyor.” diyerek açıklamalarını sürdürdü.
KANTARCI: “HALK MASASI, SOKAK HAYVANI MASASI OLDU, BAŞKA PEK ŞİKÂYET GELMİYOR”
Bir araç ve çok sayıda personelle 24 saat sokak hayvanlarının peşinde koştuklarını söyleyen Başkan Kantarcı, “Yaptığımız hasta ve saldırgan olanları ihbar üzerine alıyoruz. Arkadaşlarımız gerekenleri yapıyor ve tekrar yerine bırakıyoruz. Bizim Halk Masası, sokak hayvanı masası oldu, çünkü başka pek şikâyet gelmiyor. Bütün şikâyetler sokak hayvanları üzerine. Sevenler, koruyanlar da yüzde yüz haklı. Mağdur olanlar da, yüzde yüz haklı. Sonuçta Çaycuma tel örgü ile ayrılmış bir yer değil, bırakılan hayvanlara müdahale edemiyoruz. Kimse ‘Filanca yere sokak hayvanı bıraktılar’ diye bir ihbar ederek yardımcı olmuyor. Halbuki mutlaka gören vardır. O yüzden de bu transfere mani olamıyoruz. Herkes arabalarına bindiriyor, bir yere götürüyor, köpek turizmi yapılıyor, köpekler oradan oraya geziyor.” dedi. Belediye Meclisi bir sonraki toplantının 1 Kasım’da yapılması kararı alınmasının ardından sona erdi.

Editör: İrem Karagöz