Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kamuda tasarruf ve verimlilik programının ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.

Yılmaz, Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatları doğrultusunda yapılan çalışmaları ve detayları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunacağını belirtti.

Güçlü Adımlar İçin İhtiyaç Duyuldu: Yılmaz, son dönemde yaşanan gelişmelerin daha güçlü adımlar atma ihtiyacını ortaya çıkardığını ifade etti. Cumhurbaşkanı'nın, OVP'nin güçlendirilmesi adına tasarruf artışı ve yapısal reformların hızlandırılması gerektiği yönündeki talimatlarını hatırlattı.

Hedefler ve Yol Haritası

Yılmaz, bugün sundukları paketin tek başına değil, bütüncül çerçevede diğer paketlerle birlikte anlam ifade ettiğini vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın üretimi ve ihracatı artırırken tasarruf kültürünü yaygınlaştırma çağrısını da hatırlattı. Bu doğrultuda, daha az kaynak kullanarak daha fazla etki yaratacak projelere ağırlık vereceklerini belirtti.

Kamuda Tasarruf Paketin İçeriği

 Yılmaz, kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin öncelikle deprem bağlantılı çalışmalara güç verirken, enflasyonla mücadelede de katkı sunacağını açıkladı. Paketin, enflasyonla mücadelede para politikaları ve yapısal reformlarla birlikte şekillendirildiğini ve önümüzdeki yıl tek haneli enflasyona ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Mali Disiplin ve Büyüme

 Yılmaz, mali disiplinin önemine vurgu yaparak, büyümeyi ve istihdamı gözetirken istikrarlı bir şekilde enflasyonu düşürmeyi amaçladıklarını ifade etti. Ayrıca, bütçe açığını milli gelire oranla düşük seviyelerde tutmayı hedeflediklerini ve geçen yıl gerçekleştirdikleri gibi bu yıl da benzer bir iyileşme beklediklerini belirtti.

Yol Haritası ve İdari Düzenlemeler

 Yılmaz, paketin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çeşitli hazırlıkların devreye girmesiyle ilgili yol haritasını paylaşacaklarını dile getirdi. İdari düzenlemelerin tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde hazırlandığını ve Meclis'in bu konuda yürüttüğü çalışmaların sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Bütüncül Yaklaşım ve Gelecek Adımlar

 Son olarak, Yılmaz, kamu hizmetlerini aksatmadan güncel ihtiyaçlara odaklanarak yeni yöntemler ve teknolojiler kullanarak daha fazla sonuç üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Gelecek adımlarının, büyümeyi ve istihdamı gözetirken mali disiplinden taviz vermeden atılacağını ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Kamuda Harcamaların ve Yatırımların Yönetimi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin detaylarını açıkladı ve önemli başlıkları şu şekilde sıraladı:

Hedef, Hayat Pahalılığını Azaltmak

Şimşek, paketin en önemli önceliğinin hayat pahalılığını azaltmak ve enflasyonu tek hanelere düşürmek olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, para politikası, gelir politikası ve yapısal reformların uyum içinde yürütüldüğünü ifade etti.

Mali Disiplin ve Kamu Harcamaları

 Bakan Şimşek, kamuda harcamaların disiplin altına alındığını ve geçen yıl gerçekleştirdikleri gibi bu yıl da bütçe açığını düşük seviyelerde tutmayı hedeflediklerini açıkladı. Mali disiplinin, uzun vadeli refah artışı için önemli olduğunu vurguladı.

Kamuda Tasarruf Alanları

 Şimşek, kamuda tasarruf alanlarını 8 öncelikli alana odaklanarak belirlediklerini ifade etti. Bu alanlar arasında taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanma, yurt dışı geçici görevler gibi başlıklar bulunduğunu dile getirdi.

Kamuda Taşıtlar ve Binalar

Kamuda taşıtların etkin bir şekilde yönetilmesi için yeni bir filo yönetim sistemi oluşturulacağını belirten Şimşek, yeni araç alımını ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduracaklarını ve mevcut kiralamaları izne tabi tutacaklarını açıkladı. Ayrıca, deprem riski dışında yeni bina alımını ve yapımını 3 yıl süreyle durduracaklarını ifade etti.

Kamu İstihdamı ve İdari Yapılanma

Şimşek, kamu istihdamında emekli olanlar kadar yeni personel istihdamını sağlayacaklarını belirtti ve yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getireceklerini dile getirdi. Ayrıca, idari yapılanmadaki etkinliği artırmak için idareler arası dağılımı gözden geçirerek mükerrer yapıları önleyeceklerini ifade etti.

Diğer Önemli Başlıklar

BofA’dan Sürpriz Hamle! Kardemir ve TAVHL'de Büyük Alımlar! BofA’dan Sürpriz Hamle! Kardemir ve TAVHL'de Büyük Alımlar!

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, enerji verimliliği, haberleşme giderleri, harcama disiplini ve kamu yatırımları gibi diğer önemli başlıklara da değindi. Bu başlıklar altında yapılacak düzenlemelerin kamuda tasarruf ve verimlilik sağlayacağını açıkladı.

HABER MERKEZİ

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal