Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Milletvekili Muammer Avcı, Kurban Bayramı dolayısıyla kentte ziyaretlerde bulundu, vatandaşların bayramlarını kutladı, bu arada araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün kadastro çalışmalarının yanı sıra bazı sorularını içtenlikle yanıtladı.

Whatsapp Image 2024 06 17 At 13.35.15 (1)
 
‘’30 bin parsel tescil edilerek, bu parsellere 54 bin hak sahibi belirlendi’’
 Milletvekili Avcı, Zonguldak Kadastro Müdürlüğünden edindiği bilgiler doğrultusunda il genelinde kadastro çalışmalarına 1950’li yıllarda başlandığını öğrendiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
‘’Güzide ilimizde bulunan 582 adet köy ve mahallenin yüzde 49,66’lık kısmına isabet eden 289 adet köy ve mahallesinde kadastro çalışmaları 2005 ile 2011 yılları arasında tamamlanmış. Ayrıca orman haritaları yönüyle problemi çözülen Çatalağzı beldesindeki Kırımsa mahallesinde kadastro çalışmaları, problemin çözülmesi akabinde 2023 yılında başlanıp kısa sürede tamamlanarak vatandaşlarımız tapularına kavuşturulmuştur.

Greenwich Coffee Demirpark'ta açıldı! Greenwich Coffee Demirpark'ta açıldı!

Kadastro kanunu kapsamında 2/B arazisi olarak Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin 31.12.2011 tarihinden önce olmak üzere kullanıcıları, yani hak sahipleri tespit etmek amacıyla arazilerin fiili kullanım durumlarına göre ölçüleri yapılarak kadastro yapılmaya 2012 yılı ocak ayı itibariyle başlanmış, bu kapsamda ilimiz genelin de yaklaşık 30 bin parsel tescil edilerek bu parsellere 54 bin hak sahibi belirlenmiştir. Taşınmazların da hak sahiplerine satış işlemleri Milli Emlak Müdürlüğü’nce peyderpey yapılmaya devam etmektedir.’’
 
‘’AK Partimiz iktidarında ülkemiz genelinde olduğu gibi Zonguldak’ımızda da kadastro çalışmalarında önemli atılımlar yapan hükümetimiz, bu konuda vatandaşlarımızın yüreklerine su serperek kanayan yaraya parmak basmıştır’’
Yapılan değişiklikle Havza-i Fahmiye (kömür havzası) olarak bilinen taş kömürü havzasının sınırları içinde kalması nedeniyle özel mülkiyete konu edilemeyerek Maliye Hazinesi adına kayıtlı ya da tapulama harici bırakılan arazilerin kadastrosunun yapılmasına imkan sağlandığını, bu kapsamda söz konusu arazilerde 1999 (14.11.1999) tarihinden evvel olmak üzere kullanıcılarını belirlemek amacıyla kadastro çalışmalarının yapılarak hak sahiplerinin belirlendiğine dikkati çeken Milletvekili Avcı, şöyle devam etti:
‘’Hak sahiplerinin belirlenmesinde imar ve gecekondu mevzuatına aykırı yapılara uygulanacak bazı işlemler ve imar kanununun bir maddesinin değiştirilmesi hakkında kanun kapsamında verilen ‘Tapu Tahsis Belgeleri’ de göz önünde bulundurularak çalışmalar yapıldı. İlimizde bu kapsamda çalışmalara 2017 yılında başlanmış, yaklaşık 15 bin adet parsel üretilmiş, bu parsellerle belirlenen hak sahiplerinin mülkiyet sorunu çözülmüştür. Taşınmazların hak sahiplerine satış işlemleri, Milli Emlak Müdürlüğünce peyderpeyi yapılmaya devam etmektedir. AK Partimiz dönemi öncesi kadastro çalışmalarında bir adım ilerleme kaydedilmediği apaçık ortadadır. AK Partimiz iktidarında ülkemiz genelinde olduğu gibi Zonguldak’ımızda da kadastro çalışmalarında önemli atılımlar yapan hükümetimiz, bu konuda vatandaşlarımızın yüreklerine su serperek kanayan yaraya parmak basmıştır.’’

Whatsapp Image 2024 06 17 At 13.35.15 (2)

“Zonguldak’ımızda kadastro çalışmaları hemen hemen tamamlandı, kangren haline gelmiş mülkiyet sorunu çok büyük ölçüde giderildi, ülkemiz genelinde sorunsuz illerden biriyiz’’ 
 Milletvekili Avcı, 1950’li yıllarda başlanan tapulama çalışmalarında üretilen kadastro haritalarının, çalışıldığı dönemin teknolojik yetersizliğinin getirdiği hata ve eksiklikler nedeniyle bazı bölgelerde arazideki kullanım sınırlarını yansıtmadığını, bu durumun sınır ve yüzölçümü hatalarına neden olduğunun görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:
“Bu nedenle 2011 yılı sonrasında ilgili kanun gereği kadastro güncelleşme çalışmaları yapılarak bu hataları giderip mevcut teknolojiye ve dünya standartlarına uygun olarak kadastral haritalar yenilenmiş. İlimizdeki 700 bin adet parselin içinde bu kapsamda çalışma ihtiyacı bulunan 170 bin adet parselde tek tek zeminde ölçü ve değerlendirmeleri yapılarak uydu ve hava fotoğraflarından da yararlanmak suretiyle kadastro haritalarının tekrar düzenlenmesi ve tapu sicilinde gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanmış. Bu sayede ilimiz genelindeki parsellerin tamamına ait kadastro haritaları ve koordinatları güncel teknolojiye uygun hale getirilmiş. İlimizde kangren haline gelmiş mülkiyet surunu bu çalışmalarla çok büyük ölçüde giderilmiş olup hukuki nedenler ve geçmişten kaynaklı teknik sorunlar sebebiyle çalışmaları yapılamayan sahalarda çözüme yönelik çalışmalar hummalı devam etmektedir. Şöyle ki Zonguldak’ımızda kadastro çalışmaları hemen hemen tamamlandı, kangren haline gelmiş mülkiyet sorunu çok büyük ölçüde giderildi, ülkemiz genelinde sorunsuz illerden biriyiz.
Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde ülkemiz genelinde olduğu gibi güzide ilimiz Zonguldak’ımızda da ‘Türkiye Yüzyılı’ idealimizi perçinleyerek kıymetli vatandaşlarımızın her daim hizmetkarları olduk, olmaya da devam ediyoruz.”

Whatsapp Image 2024 06 17 At 13.35.15

Kadastro müdürüne ve çalışanlarına teşekkür
 Bu arada Milletvekili Avcı, Zonguldak Kadastro Müdürü Halil Serhan Çevik ile hergün sahada görevlerini yaptıklarını öğrendiği müdürlüğün çalışanlarına üstün başarılar dileyerek teşekkür etti.

MUHABİR: Orhan Akyüz

Muhabir: Orhan Akyüz