Dural, "1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, kutlu olsun. Bugün, karasularımızda yabancı bayraklı gemiler ve personelin çalışmasını yasaklayan ve sadece Türk bayraklı gemiler ile vatandaşların çalışmasına imkân veren Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 98. yıldönümünü kutluyoruz" dedi. Kabotaj Kanunu'nun 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Dural, bu kanunun, Lozan Anlaşması ile Osmanlı dönemindeki kapitülasyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanınan kabotaj ayrıcalığının kaldırılması sonrası doğduğunu belirtti.

Kabotaj Hakkı ve Türkiye'nin Egemenliği

Dural, "Kabotaj hakkı, kendi karasularında kendi bayrağını dalgalandırmayı ve dolayısıyla o devletin egemenliğini ifade eder" ifadelerini kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından kazanılan bu hakkın, vatandaşların denizlerde, boğazlarda ve karasularında her türlü hareket eden araç bulundurma ve taşıma faaliyetlerini gerçekleştirmesinin önünü açtığını vurguladı.

Atatürk ve Silah Arkadaşlarına Şükran

Acılık Semtindeki Tehlikeli Durum: Metruk Bina Endişesi Acılık Semtindeki Tehlikeli Durum: Metruk Bina Endişesi

Devrim Dural, Kabotaj hakkının Türkiye Cumhuriyeti’ne tanınmasının, büyük bir askeri deha olan Mustafa Kemal Atatürk’ün başarılı diplomasisi sayesinde olduğunu belirterek, "Bu bilinçle tüm denizcilerimiz adına bize bu hakkı iade eden Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarına şükranlarımı sunuyorum ve tüm denizcilerimizin Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum" dedi.

Kaynak: Bülten