Türkiye Basın Konseyi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun işbirliğinde düzenlenen "Güney Doğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi" başlıklı toplantı, İstanbul'da gerçekleşti.
Basın Özgürlüğü Raporu Üzücü Tabloyu Ortaya Koyuyor
Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2023 basın özgürlüğü raporuna vurgu yaparak, Türkiye'nin 180 ülke arasında 165. sırada yer aldığını ve 10 bini aşkın gazetecinin işsiz olduğunu belirtti.
Türk Medyası Zor Bir Dönemden Geçiyor
Türenç, Türkiye'de zor bir süreçten geçildiğini ifade ederek, ifade ve basın özgürlüğünün iletişim özgürlüğü için yaşamsal olduğunu vurguladı. Türk medyasının zor dönem yaşadığını belirterek, geçtiğimiz yıl içinde gazetecilerin hakim karşısına 563 defa çıkarıldığını, 72 gazetecinin gözaltına alındığını söyledi.
Dezenformasyon Yasası ve Sansür Uygulamaları
Türkiye'de uygulanan dezenformasyon yasası ile birlikte haber ve TV programlarına erişim yasağı getirildiğini belirten Türenç, sansür uygulamalarının arttığını dile getirdi. Hatta, dizilere bile senaryo beğenilmemesi sebebiyle yasaklar getirildiğini ifade etti.
Toplantıya Katılım ve Açılış Konuşmaları
Toplantıya, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk Basın Konseyleri temsilcileri katıldı.
UNESCO Antenna Bölge Proje Koordinatörü Joshua Massarenti, Türkiye Basın Konseyi'ne organizasyon için teşekkürlerini iletti.
UNESCO İletişim ve Bilgi Sektörü Kıdemli Program Uzmanı Ana Christina Ruelas, bilgiye erişim hakkı ve dijital içerik düzenlemeleri üzerine bilgi verdi.
Toplantı Süreci ve Katılımcılar
Toplantı, İstanbul, Harbiye Crowne Plaza Otel'de iki gün sürecek.
Türkiye Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri de toplantıda yer alıyor.
Toplantıda, medyaya güvenin inşası ve gazeteciliğin kamusal yarar olarak desteklenmesi ana konular arasında yer aldı.
HABER MERKEZİ