Memiş, işlenmiş altınların maliyetlerinin büyüklüğüne dikkat çekerek, bu konunun detaylı bir şekilde masaya yatırılması gerektiğini vurguladı.

Altın mı, Taş mı?
Memiş, altın alırken iki ana seçenek olduğunu belirtti:

  1. Çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet ve gram altın gibi değerli metaller.
  2. Kolye, küpe, yüzük ve set takımları gibi işlenmiş altınlar, bunlarda ise az miktarda taş bulunuyor.

Taşların Gerçek Değeri
İşlenmiş altınlarda taşların maliyetinin altın fiyatlarına göre yüksek olduğuna dikkat çeken Memiş, örnek olarak su yolu model set takımında bulunan 3 gram taşın ortalama 6.450 lira değerinde olduğunu ifade etti. Oysa bu taşların gerçek değerinin maksimum 850 lira olduğunu belirten Memiş, aradaki 5.600 liralık farkın nereye gittiğini sorguladı.

Üretici Atölyeler ve Maliyetler
Memiş, taşlar ve diğer ek maliyetlerin ürünlerin gerçek değerine nasıl etki ettiğini ortaya koyarak, bu durumdan en çok kazananın üretici atölyeler olduğunu vurguladı. Örneğin, bir kelepçede kullanılan çelik yayların maliyetinin 20 lira iken, perakende satış fiyatının 450 lira olduğuna dikkat çekti.

THY, Rekor Kârlılıkla Uçuyor! Milyar Dolarlık Gelir! THY, Rekor Kârlılıkla Uçuyor! Milyar Dolarlık Gelir!

Sertifikasyon İhtiyacı
Memiş, her ürünün sertifikaya sahip olması gerektiğini ve sertifikalarda altın olmayan maddelerin gramlarıyla birlikte belirtilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye’de işçilikli altın takıların da sertifikalandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Sürecin İşleyişi
Kuyumculukta yaşanan bu karmaşık süreci anlatan Memiş, üretici atölyelerin taş ve yay ile altın takı ürettiğini, bu ürünlerin çantacılar ve cadde mağazaları aracılığıyla son tüketiciye ulaştığını ifade etti. Bu sistemde, taşlı ve yaylı ürünlerin aynı fiyattan satıldığını belirten Memiş, gerçek zararın çantacılara, kuyumculara ve müşterilere yansıdığını açıkladı.

İslam Memiş, bu konuyu Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşerek daha detaylı bir şekilde paylaşacağını da sözlerine ekledi.

Ekonomi Haberleri

Kaynak: TV100