Batı Karadeniz Bölgesi’nde Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Özel Sektör Yatırımı ve bölgeyi enerji üssü haline getirmek amacıyla yola çıkan Hattat Holding, Amasra’daki yer altı zenginliğini ekonomiye kazandırmak için 2005 yılından itibaren çalışmalara başladı.
İstihdama ve ekonomiye de ciddi katkı sağlayarak Batı Karadeniz’i Türkiye’nin en büyük taş kömürü üretim üslerinden biri haline getirmek için çalışmalarına büyük bir azimle devam eden Hattat Holding, üretim adımını güçlendirmek ve hızlandırmak için 2 dev ekipman daha aldı.
Dünya devi SANY grup üyesi Putzmeister makine firması ile üretim hedefine odaklanan Hattat Holding, yeni 2 ekipman için teslim töreni gerçekleştirdi.
Hattat Holding’in Amasra’ya bağlı Gömü köyü HATTAT 1 Nolu Kömür Üretim Kuyusunda düzenlenen törene Hattat, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, Enerji Grubu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi, Çinli ortakları ve SANY ve Putzmeister Departman Müdürü Erhan Hakan ile idari personel katıldı.
“1,5 milyar dolar bir katma değer sağlanacak”
Törende konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak projelerden ve görüşmelerden bahsederek şunları söyledi:
“Biliyorsunuz çok zorlu süreçten geçiyoruz. Hakikaten şuan da bulunduğumuz ortam Türkiye’nin en önemli projelerinden biri ve hepinizin gündeminde olan dış ticaret açığımızın azaltılması anlamında da büyük katkı sağlayacak bir proje. Bu sadece Hattat Grubu’na değil, öncelikle Amasra, Bartın ve yöredeki diğer bölgelere gerek istihdam gerekse yapılacak tedariklerle büyük katma değer sağlayacak bir proje. Bugünkü piyasa değerleriyle baktığımızda tam kapasiteye ulaştığımızda yıllık aşağı yukarı 1,5 milyar dolar bir katma değer sağlanacak. Tabi bunu üretmek için de emek, makine, ekipman, enerji ve bir sürü ihtiyaç var. Bunlar da bu yöreden karşılanmış olacak.
Geçtiğimiz ay Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızla bir toplantıdaydık ve Sayın Bakanımız dedi ki; ‘Artık dışarıya bu kadar para ödemek sürdürülebilir değil, biz her türlü yerli, yenilenebilir ve fosil yakıtları değerlendirmek zorundayız. Bunu yaparken de elbette çevreye olan duyarlılığımızdan uzak durmayacağız.’Biliyorsunuz ki, Filyos açıklarında, Amasra açıklarında, Akçakoca açıklarında çok değerli doğalgaz yatakları bulundu ve bu doğalgaz yataklarının ekonomiye katılmasıyla dış ticaret açığımız azalacak ve Hattat Enerji olarak biz de yıllık 1,5 milyar dolar bir değer yaratarak bunun azalmasına katkı sağlayacağız.
“Hızımızı bir kat daha arttırmış olacağız”
Tabi bu kadar büyük ölçekli bir üretim günün teknolojisine uygun makine ekipmanla mümkün. Bu işi yıllardır çok başarılı bir şekilde yapmış olan yetenekli, tecrübeli personelle mümkün ve Hattat Holding, Yönetim Kurulu Başkanımızın liderliğinde bu konuda gerekli adımları attı. Biliyorsunuz yıllardır ÇİTA ile işletme ve proje ilerleme kontratımız yürürlükte. Bunu yaparken de aramıza katılan yerli çalışanlarımızın da bir taraftan eğitimi sağlanıyor ve 10 milyon tona ulaştığımızda burada en az 2 bin 500, 3 bin kişiye de doğrudan istihdam sağlanmış olacak.
Makine ekipman kısmında bütün dünyada çok araştırmalarımız oldu ve kalite, maliyet, güvenilirlik anlamında uygun değer çözümü biz, Çin’de 40 yıl içerisinde mucizevi bir gelişme sağlamış ve ürettiği ağır iş makinaları, maden makinalarında dünya lideri haline gelmiş SANY’le stratejik bir işbirliği anlaşması imzaladık. Bu anlaşma öncelikle 2 adet roadheader yani galeri açma makinasının alınmasıyla başladı.3’üncü makinanın siparişini de önümüzdeki hafta vereceğiz. Dolayısıyla elimizde mevcut bulunan 5 adet galeri açma makinasına 3 adet daha ilave etmiş oluyoruz. Bununla yer altındaki galeri açma, taban yollarını hazırlama, panoları hazırlama hızımızı bir kat daha arttırmış olacağız.
“‘Parlayan yıldız’ olarak nitelenen proje”
Bununla da sınırlı kalmıyor. Kömürü tam otomatik mekanize bir şekilde üretmek için uzun ayak tabir edilen makinalara ihtiyaç var. Birincisini Norveç’ten getirdik. İlk etapta ikincisi ve üçüncüsü de yine SANY’ den gelecek. Ekim ayı sonunda Çin’de bir fuar düzenlenmişti. Bir ekip olarak o fuardaydık ve devamında da SANY’ninZhenyang’taki fabrikasında ağır iş makinaları başkanıyla ve ekibiyle bir toplantı yaptık. Türkiye’ Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Hattat Holding’in amiral gemisi HemaEndüstri’nin 50. Kuruluş yıldönümünde çok stratejik bir anlaşmaya imza attık ve burası SANY’nin ‘parlayan yıldız’ diye nitelendirdiği bir projesi olacak. Bu projeye de gerek Türkiye’deki gerek diğer madenlerde gerekse de Avrupa’da tekrar filizlenmeye başlayan yer altı madenciliğine, kömür madenciliğine makine ve ekipman satılacak.
İlişkilerimiz bununla sınırlı kalmayacak. Nisan 2023 ‘te SANY’nin en büyük patronu Türkiye’ye gelmişti ve Sayın Mehmet Hattat ile birlikte bir heyet halinde stratejik işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz noktasında görüşmeleryapıldı ve o çerçevede geçen hafta SANY-Putzmeisterve Almanya heyeti Çerkezköy’deki fabrikamıza geldiler. Bizim üretim yeteneklerimizi gördüler ve sonuçta işbirliğini tek yönlü olmaktan çıkararak çift yönlü kazan kazan ilişkisine dayanan bir işbirliği geliştirmekte mutabık kaldık. Dolayısıyla biz bir taraftan maden makinaları satın alırken diğer taraftan da bu makinaları üretmek için Hema’nın kabiliyetinde olan pompalar, dişliler, şanzımanlar gerek SANY makinalarında gerekse beton pompasında dünya lideri Putzmeister’i oralarda kullanılacak üniteleri, Hema Endüstri bünyesinde döküp işleyip monte edip kendilerine takdim edeceğiz.
“Türkiye sanayisi ve ekonomisi için önemli”
Onun için bu işbirliği sadece Hattat Holding, Hattat Enerji-Maden yönünden önemli değil, tüm Türkiye sanayisi ve ekonomisi için büyük katma değer sağlayacak bir projedir. Bu olanağı sağlayan, gecesini gündüzüne katarak bu projeyi her türlü fedakârlıkla yürütmeye çalışan başta Başkanımız Sayın Mehmet Hattat ve ona desteklerini esirgemeyen oğlu İbrahim Hattat ile kızlarına teşekkür ederiz. Hema Endüstrinin 50. yılı ve amiral gemisi olarak diğer doğurduğu şirketlerle ne mutlu ki bu yıl 500 milyon Euro’nun üzerinde ciroya ulaşacağız.”
“Dışa bağımlılığı azaltacağız”
Enerji Grubu Başkan Yardımcısı İlyas Börekçi de sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın gerçekleştirilmekte olan en büyük taş kömürü yatırımı olduklarının altını çizerek şöyle konuştu:
“Bildiğiniz gibi, yatırımımız Türkiye’nin En Büyük Özel Sektör Taşkömürü yatırımı. Aynı zamanda büyük bir ihtimalle şuanda Avrupa’da gerçekleştirilmekte olan En Büyük Taş Kömürü yatırımıyız. Zaten Avrupa’da uzun zaman önce çalışmakta olan taşkömürü madenlerinin tümü kapandı. Ancak tekrar açma kararı alındı. Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı önemli bir sorun. Tek kaynağımız kömür, Karadeniz’den alınan doğalgaz miktarı bize uzun süre yetebilecek düzeyde ve en önemli havza da bizim şuanda yakında gerçekleştirmekte olduğumuz havza… Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarla 600 milyon tona ulaşmış bir rezervimiz var. Tahminimiz 1 milyar tonun üzerinde bir rezerv olduğu yönünde. Geçen sene yatırımı uzun zamandır devam eden operatör kısmını tamamladık. Makina kısmında tamamlamamız gereken şeyler vardı. Komple bir maden tesisi satın aldık. Getirdiğimiz malzemelerle birlikte gerçekleştirilecek olan üretimin ilk takımını getirmiş olduk. Bu ikinci ve üçüncü takımlarda devam edecek. Geçtiğimiz ayda Çin’de önemli bir maden fuarı vardı fuarda ilave ekipmanlar için görüşme yapıldı. En önemli ekipmanlarımızdan biri de galeri açma makinaları. Çünkü üretim panosu için taban yolu çalışmaları yapılmaları gerekiyor. Yer altı kazılarında en önemli kısım galeriler. Elimizde 5 tane galeri açma makinası var. Şuan iş makinalarımızla birlikte 2 galeri açma makinası alındı. Bugün onun teslim törenindeyiz. Mümkün olduğu kadar yer altında uyuyan bir cevher vardı, 300 milyon yıldır yer altındaydı ve çıkarılmayı bekliyordu. Biz geldik, bu aldığımız ekipmanlarla çıkaracağız. İlk aşamada üretimimizi tam kapasiteye çıktığımızda 5 milyon ton olacak. Gerçekleştireceğimizyatırımlarla üretimi ilerleyen yıllarda 10 milyon tona çıkaracağız. Enerji ithalatının önemli bir payı var. Biz bu gerçekleştireceğimiz üretimle ithalatta önemli bir azalma da sağlayarak dışa bağımlılıkta yaklaşık 3,4 milyar dolara yakın ithalatta azalma sağlayacağız ve bir kalemde bu kadar azalma sağlanması Türkiye ekonomisi için, çok büyük bir katkı olacak.”
“Birçok başarıya imza atmayı dört gözle bekliyoruz”
SANY Group Putzmeister Departman Müdürü Erhan Hakan da bu dev projenin bir parçası olmaktan dolayı büyük gurur duyduklarını belirtirken “Bugün burada PUTZMEISTER ve SANY Ailesi olarak, siz değerli müşterilerimize, 2 adet SANY EBZ260A Model Roadheader'ları teslim etmek üzere bulunuyoruz. Bu özel günün bir parçası olmaktan dolayı büyük bir gurur ve heyecan içerisindeyiz. Bu makine teslimatının ötesinde, SANY ailesi olarak Türkiye pazarında kısa bir süre içinde önemli bir yer edinmenin gururunu yaşıyoruz. Bu, sadece bir teslimat değil, aynı zamanda sektördeki varlığımıza dair büyük bir adımı simgeliyor. Bu başarı, yalnızca bir makine teslimatı değil, aynı zamanda sektörün ihtiyacı olan bir rekabetin de kazanılmasıdır. Ancak bu başarı, sadece SANY'nin değil, aynı zamanda siz değerli müşterilerimizin de bu değişimdeki etkili rolünü temsil etmektedir. HATTAT ailesinin ve OITAIHE ailesinin markamıza göstermiş olduğu güvenin sonucu olan bu özel gün, sadece bir kapıyı açmakla kalmıyor, aynı zamanda sektördeki dinamikleri değiştirmek adına atılmış büyük bir adımı simgeliyor. SANY olarak, müşteri memnuniyetini her zaman en üst düzeyde tutmayı ve ihtiyaçlarınıza en iyi şekilde cevap vermeyi taahhüt ediyoruz. Bu makine teslimatı, uzun vadeli iş birliğimizin başlangıcıdır ve bu süreçte sizlerle birlikte daha birçok başarıya imza atmayı dört gözle bekliyoruz. Teslimatı gerçekleştirecek olan ekibimize ve ekipmanlarımızı kullanacak tüm ekibe başarılar diler, bu makinelerin projelerinizde uzun ömürlü ve etkili bir şekildekullanılmasını temenni ederim” ifadelerini kullandı.