Bu gelenek asırlardır yaşatılıyor... "Kılıçlı hutbe"
Bartın'ın Amasra ilçesindeki Fatih Camisi'nde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır yaşatılıyor.
Bilindiği gibi, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in savaş kıyafetleriyle gittiği Mekke’de Cuma hutbesini kılıcını kınından çıkararak okuması; yıllarca “Sünnet” kabul edilmiş, fakat geçen 1400 yıllık sürede bu gelenek zamanla unutulmuş olsa da, Amasra Fatih Camii’nde hala sürdürülmekte ve cemaatın hayli ilgisini çekmektedir.
"Kılıç, Türk İslam tarihinde kudret ve adaletin sembolü olmuştur." 560 yıldır sürdürülen geleneğe "Osmanlı orduları tarafından fethedilen yerlerde komutanlar, devlet otoritesini göstermek için cuma günleri minbere kılıçla çıkıp hutbeyi okurmuş. Fatih Camisi, ülkemizde yüz yıllar boyu kılıçla hutbe okunan nadir camilerden biridir."
Fatih Sultan Mehmed'in kenti fethetmesinin ardından başlayan "Kılıçlı hutbe" geleneği asırlardır bu camii de yaşatılmaktadır. Hutbeye kılıcı eline alarak çıkan imam veya hatip, duasını tamamladıktan sonra kılıcı minberdeki yerine koyuyor.