Zonguldak, Kastamonu, Düzce, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Sakarya gibi fındık üreticiliği yapan illerdeki çiftçiler, açıklanan fındık taban fiyatlarının beklentilerinin altında kaldığını belirtiyor.

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, bu durum karşısında sert bir tepki gösterdi. Ertuğrul, maliyetlerin %100-200 oranında arttığını vurgulayarak, "Açıklanan fiyat çiftçinin alın terine ihanettir," dedi.

Geçen Yılın Seviyesinde Fındık Fiyatları

92 milyon liraya mâl oldu! Taşınan o müdürlüğe milletvekilinden sürpriz ziyaret! 92 milyon liraya mâl oldu! Taşınan o müdürlüğe milletvekilinden sürpriz ziyaret!

Ertuğrul, fındık fiyatlarının geçen yılın seviyesinde olduğunu belirtti ve "Enflasyon %25 iken bu zammı kabul etmek mümkün değil. Üretim maliyeti 120 TL iken en az 160-170 TL fiyat açıklanmalıydı," şeklinde konuştu. Fındığın kilogram fiyatının Giresun kalite için 132 TL, levant kalite için ise 130 TL olarak belirlendiği ifade edildi. Desteklerle bu rakamların 133-135 TL'ye yükseleceği belirtiliyor. Ertuğrul, geçen yıl fiyatların sezon sonuna doğru 120-130 TL seviyelerine yükseldiğini hatırlatarak, bu artışın yetersiz olduğunu savundu.

TMO'ya Eleştiri

Ertuğrul, açıklanan fındık alım fiyatlarının üretimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atabileceğini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’na geçen yıl fındık fiyatlarının nasıl belirlendiğini sorduğunu belirten Ertuğrul, "Maliyetler %100-200 artarken, bu üreticiye reva mıdır?" dedi. Ayrıca, üretim maliyetinin kilogram başına 120 TL olduğunu, bu maliyetin üzerine en az %30 eklenerek 160-170 TL fiyat belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Ertuğrul, TMO'nun 2023 yılında yaptığı hatayı bu yıl tekrar etmemesi gerektiğini söyledi.

Zonguldak Haberleri

Kaynak: Haber merkezi